Go to content
  • Svenska

Om utlandet

Kenya

Beställning av samordningsnummer i Kenya

Nyfödda svenska barn och personer som aldrig haft svenskt pass, ID-kort eller varit folkbokförda i Sverige måste söka samordningsnummer innan det är möjligt att söka svenskt pass eller ID-kort. Du behöver därför besöka ambassaden minst två gånger för att ansöka om ett första pass.

Notera att en rekvisition av samordningsnummer endast kan göras av ambassaden i samband med att du också ansöker om pass. 

För personer födda före 1 april 2015 till ogifta föräldrar där endast fadern är svensk medborgare måste en "Anmälan om svenskt medborgarskap" göras innan det är möjligt att söka samordningsnummer. Läs mer på Migrationsverkets hemsida.

Tidsbokning
Du måste boka en tid för rekvisition av samordningsnummer. Det gör du via den här sidan. Vid tidsbokningen var noga med att uppge fullständigt namn så att namnet blir rätt på besökslistan.

När du besöker ambassaden tänk på att:

  • Bara du, i egenskap av sökande, kommer att släppas in på ambassaden. Uppge ditt fullständiga namn. Ingen annan än de som står på ambassadens besökslista kommer att släppas in.
  • Om du behöver tolk, dvs. varken pratar svenska eller engelska, kontakta ambassaden. Om en släkting eller vän följer med för att översätta måste den personen anmälas till ambassaden i förväg. Skicka ett mail till ambassaden.nairobi-consular@gov.se
  • Ambassaden kan tyvärr inte erbjuda parkeringsmöjligheter. 

Följande handlingar behöver uppvisas i original för att ambassaden ska kunna beställa ett samordningsnummer för ett barn fött i Kenya:

  • Barnet måste komma till ambassaden tillsammans med minst en av vårdnadshavarna.
  • Ta med födelsebevis i original. Födelsebeviset ska vara legaliserat hos Utrikesministeriet i Kenya.
  • Ta med ”Birth notification” (rosafärgad handling som utfärdas av sjukhus i Kenya).
  • Om föräldrarna är gifta, ta med vigselbevis i original. Vigselbeviset ska vara legaliserat hos Utrikesministeriet i Kenya.
  • Lagakraftvunnen dom på faderskap om föräldrarna inte var gifta med varandra när barnet föddes. OBS – inte en affidavit. Domen måste tydligt fastställa att xx är biologisk fader till barn xx.
  • Föräldrarnas pass eller giltig fotolegitimation. Har en förälder somaliskt pass måste föräldern med svenskt pass närvara för att intyga identiteten. Ta med ett nytaget passfoto på föräldern med somaliskt pass.
  • Om bara den ena föräldern lämnar in ansökan måste han/hon ha med sig en bestyrkt kopia av den andres pass eller fotolegitimation. Ambassaden godkänner endast bestyrkta kopior från notarius publicus i Sverige.
  • Ifylld blankett SKV7750. Sökanden över 18 år måste själv fylla i och skriva under blanketten. Sökanden över 12 år måste skriva under blanketten tillsammans med föräldrarna.

Det är Skatteverket som beslutar om ett samordningsnummer kan utfärdas. Handläggningstiden hos Skatteverket för ett samordningsnummer är cirka 8 veckor. 

Information om ansökan om pass för minderåriga hittar du här.  

Regler kring samordningsnummer från och med 18 juni 2021
Ett samordningsnummer utfärdat efter den 18 juni 2021 har olika status:

  • Aktivt
  • Vilandeförklarat

Ett samordningsnummer blir vilandeförklarat vid slutet av det femte kalenderåret om inte någon anmälan eller ansökan om förnyelse inkommit till Skatteverket.

Om du har ett giltigt pass gäller det till sista giltighetsdag även om ett samordningsnummer blir vilandeförklarat. När du ansöker om ett nytt pass kommer passmyndigheten att begära förnyelse av samordningsnumret.

För information om vilken status ditt samordningsnummer har och när det blir vilandeförklarat kontakta Skatteverket som är ansvarig myndighet.

Om du har ett samordningsnummer och byter kontaktadress ska du anmäla ny adress till Skatteverket. Det kan antingen vara en adress i Sverige eller en adress i utlandet, men inte både och.

Du behöver också meddela Skatteverket om du byter personuppgifter som till exempel namn eller medborgarskap.

Mer om samordningsnummer hittar du på Skatteverkets hemsida.

Beställning av samordningsnummer

Här finns grundläggande information som gäller för alla länder. I vissa länder gäller dessutom ytterligare villkor. Kontakta ansvarig ambassad för mer information.

Läs mer