Sveriges ambassader ger reseinformation per land som riktar sig till svenska resenärer. Om UD avråder från resor står det längst upp på sidan. Om något som påverkar svenska resenärer händer i landet publiceras det under rubriken Aktuella händelser. Ambassaden uppdaterar sidan löpande.
Allmänna säkerhetsläget
Utrikesdepartementet avråder från alla resor till landet. De svenskar som ändå är i landet bör anmäla sig till svensklistan. Resenärer bör även ladda ned appen UD Resklar och aktivera pushnotiser.
Säkerhetsläget i Libyen är komplicerat. De senaste årens konflikt i landet har resulterat i en stor närvaro av beväpnade miliser runtom i Libyen.
Svenska medborgare uppmanas att göra en egen säkerhetsbedömning kring möjliga utresealternativ och noga följa händelseutvecklingen via lokala kontakter och säkerhetsbolag.
Attacker mot både libyska och utländska mål förekommer. Internationella flygplatser och hamnar har varit föremål för attacker.
De internationella flygplatserna, inklusive i Tripoli och Benghazi, kan öppnas och stängas med kort varsel under vissa perioder. Resenärer uppmanas kontakta flygbolagen för aktuell information.
Det går att resa ut ur Libyen landvägen till Tunisien, även om gränsen ibland kan hållas stängd.
Terrorism
Det finns en underliggande risk för terroristattacker och kidnappningar av utländska medborgare. Ett antal terroristdåd har ägt rum i Libyen de senaste åren mot bland annat ambassader, konsulat och hotell.
Vid en explosion, skottlossning eller terrorattack:
- Sätt dig i säkerhet, använd naturliga skydd (väggar, träd och liknande) och undvik folksamlingar.
- Var uppmärksam på det du ser och hör, undvik att fokusera på telefonen.
- Slå av ljudet på din telefon och ring inte i onödan till personer som kan befinna sig i riskområdet.
- Följdattacker är möjliga. Gå inte fram eller stanna kvar vid en plats där en attack precis inträffat, även om du tror att attacken är över.
- För mer information, se Polisens hemsida.
Naturförhållanden och katastrofer
De senaste åren har risken för översvämningar ökat, särskilt i östra och södra Libyen. Följder inkluderar bl.a. skador på byggnader och infrastruktur samt påverkan på tillgången till basvaror, vatten, elektricitet och sjukvård. Risken för att Libyen drabbas av allvarlig torka har också ökat under senare år.
In- och utresebestämmelser
Visering krävs för svenska medborgare och ska erhållas före avresan till Libyen. För övriga libyska in- och utresebestämmelser, kontakta Libyens ambassad i Sverige.
Valhallavägen 74
114 27 Stockholm
Tel: (+46) 8 14 34 35
E-post: libyan.embassy.se@gmail.com
Hälso- och sjukvård
Möjligheten till hälso- och sjukvård är mycket begränsad. Akutsjukvården har stora brister och även för mindre vårdbehov söker sig patienter utomlands. Vatten- och elektricitetsbrist på vissa orter försvårar läget. Libyska myndigheter har en särskild hemsida om COVID-19 för frågor om vaccination och vaccinationsintyg, se: TAHSEEN (ncdc.gov.ly)
Lokala lagar och sedvänjor
Libyen är ett muslimskt land, vilket reflekteras i lokal lagstiftning, lokala traditioner och sedvänjor. Särskild försiktighet, vad gäller klädsel och beteende, rekommenderas under den heliga fastemånaden Ramadan samt vid besök på heliga platser, moskéer etc.
Homosexualitet betraktas som ett brott enligt landets lagar. Narkotikabrott bestraffas mycket hårt. Det är vidare strikt förbjudet att införa alkoholhaltiga drycker och produkter i landet. Det råder även förbud mot införsel av fläskkött. All form av missioneringsverksamhet är förbjuden. Det är förbjudet att fotografera officiella byggnader.
Kriminalitet och personlig säkerhet
Brottsligheten har tilltagit på senare år. Inbrott, bilstölder och våldsbrott är vanliga.
Trafiksäkerhet
Trafikolyckor är vanliga. Bilkörning efter mörkrets inbrott och på landsbygden är förknippat med särskilda risker. Om du trots UD:s avrådan reser till Libyen kan du kontakta ett lokalt säkerhetsföretag för att organisera dina transporter.
Resa i landet
Olika områden i Libyen kontrolleras av olika väpnade grupper. Vägspärrar mellan och i dessa områden är mycket vanliga, vilket gör resande i landet mycket riskabelt.
Övriga upplysningar
Sverige har ingen ambassad i Tripoli. Sveriges ambassad i Tunisien ansvarar för Libyen, men ett svenskt honorärkonsulat finns i Benghazi. Frånvaron av svensk diplomatisk närvaro i landet innebär starkt begränsade möjligheter att bistå svenskar i landet.
Besök vid det svenska honorärkonsulatet i Benghazi ska bokas i förväg via mail eller telefon.