Go to content
  • Svenska

Om utlandet

Malaysia

Hjälp vid brott

Utsatt för brott? Kontakta turistpolisen i Malaysia. Tel: +60 (0)3 2166 8322 eller +60 (0)3 2163 4422

Hjälp till brottsoffer
Om du utsätts för ett brott utomlands bör du anmäla brottet till polisen på orten så snart du kan. Du bör också uppsöka läkare om du fått skador. Om det gäller ett våldsbrott kan du behöva vittna i domstol. Då kan du behöva anlita ett så kallat målsägandebiträde (advokat) som hjälper dig. Ambassaden kan hjälpa dig att hitta en lämplig advokat. Kostnaderna för detta kan täckas av din försäkring eller av rättssystemet i landet där brottet inträffat.

Om du redan har åkt tillbaka till Sverige kan du ansöka om rättshjälp hos Rättshjälpsmyndigheten (domstol.se).

Har du blivit utsatt för ett brott med malaysisk koppling i Sverige, som exempelvis ett bedrägeri via internet, ska anmälan göras till svensk polis.

Den som utsatts för brott kan ha rätt till brottsskadeersättning. Information hittar du hos Brottsoffermyndigheten som också bedriver ett antal vittnesstödsprojekt.

Om du blir gripen av polis
Läs mer under Frihetsberövad i utlandet.

Se upp för narkotika på resan
En stor del av de cirka 200 svenskar som för närvarande sitter fängslade utomlands, är misstänkta eller dömda för narkotikabrott. De flesta har gripits när de försökt smuggla narkotika men många har också dömts för innehav av mindre mängder narkotika. Det förekommer att svenska resenärer lockas att smuggla narkotika för att tjäna pengar eller bara av ren hygglighet tar med sig en väska eller paket som tillhör någon annan - kanske utan att ha klart för sig vad de innehåller.

Många länder har hårda straff för narkotikabrott, inklusive för innehav av narkotika. Det kan räcka med att narkotika hittas i din ficka eller i ditt bagage, för att du ska dömas för innehav. Malaysia har, liksom Singapore, Thailand, Indonesien och Iran, dödsstraff för grova narkotikabrott (mer än 50 gram).

Tänk på...

Om du inte vill riskera att hamna i fängelse för många år framöver, tänk på att

  • alltid packa ditt bagage själv, se till att det är ordentligt låst och håll alltid uppsikt över det
  • aldrig lämna ditt bagage obevakat, särskilt inte på flygplatser. Du kan riskera att någon försöker stoppa ner narkotika i ett obevakat ögonblick. Om tullen då hittar den blir det du som hamnar i fängelse
  • vara uppmärksam på personer som kontaktar dig på flygplatser - en till synes oskyldig begäran att se efter någons bagage kan också leda till problem
  • aldrig bära någon annans ägodelar genom tullen. Om de innehåller narkotika är det du som blir ansvarig. Av samma skäl bör du inte passera gränser i sällskap med människor du inte känner eller åka bil över gränser med okända
  • vara försiktig om du får presenter utomlands - det kan vara lätt att gömma narkotika i sådant som gympaskor, kosmetika eller leksaker
  • aldrig låta dig övertalas eller hotas att transportera narkotika. Är det värt att riskera livet eller kanske 20 år i fängelse för några tusenlappar?
  • om du tar receptbelagd medicin är det lämpligt att ha med ett intyg från din läkare för att undvika onödiga diskussioner i tull eller immigrationskontroller.

För vidare information om vilka mediciner som kräver intyg hänvisar vi till Malaysias ambassad i Stockholm: http://www.kln.gov.my/web/swe_stockholm/home

Ambassaden kan inte ingripa
Om polisen griper dig utomlands, kan en svensk ambassad inte påverka eller ingripa i det landets rättsprocess. Ambassaden kan, om du som är frihetsberövad så önskar, hjälpa till att ombesöjra att advokat anlitas samt fömedla kontakt med din familj. Vill du anlita privat advokat måste du själv eller dina anhöriga betala den kostnaden. Ambassaden kan också förmedla pengar från dina anhöriga om du behöver köpa mat eller hygienartiklar.

Ambassaden kan däremot aldrig "fixa ut dig" ur arrest eller fängelse och inte heller betala borgen eller böter för dig. Var rädd om dig och befatta dig inte med narkotika på utlandsresan!