Ambassadens reseinformation
Sveriges ambassader ger reseinformation per land som riktar sig till svenska resenärer. Om UD avråder från resor står det längst upp på sidan. Om något som påverkar svenska resenärer händer i landet publiceras det under rubriken Aktuella händelser. Ambassaden uppdaterar sidanlöpande.
Senast uppdaterad 03 okt. 2024, 12.38
Aktuella händelser
Sverige har inte en ambassad i Maldiverna. Sveriges ambassad i New Delhi har huvudansvar för Maldiverna: Sveriges ambassad i New Delhi.
Vid en nödsituation kan svenska resenärer eller boende i Sverige ringa ambassaden i New Delhi på +91 11 4419 7100. Efter kontorstid kopplas samtalet till UD:s konsulära jour i Stockholm. Direktnummer till jouren är +46-8-4055005.
Resenärer rekommenderas att registrera sig på svensklistan innan avresa och att ladda ner appen UD Resklar.
För svar på konsulära frågor kontaktas svenska honorärkonsulatet i Male:
Tel: +960 301 3776
E-post: male@consulateofsweden.in
UD och ambassaderna har ett uppdrag att ge konsulär service, det vill säga råd och stöd, till svenskar utomlands i olika nödsituationer. Vår konsulära service utgår från det svenska konsulära regelverket och ges på ett likvärdigt och rättssäkert sätt oavsett var i världen du befinner dig. Förhållanden och regelverk i olika länder skiljer sig åt och kan ibland påverka förutsättningar för det konsulära uppdraget.
Tänk på att det enskilda ansvaret är stort när du reser utomlands. Du är alltid själv ansvarig för ditt beslut om vart du reser och när du reser. De lokala myndigheterna har det primära ansvaret för att trygga säkerheten för alla som befinner sig i landet och i nödsituationer ansvarar de för sök- och räddningsinsatser. I krissituationer ska du följa de lokala myndigheternas anvisningar. Följ mediernas nyhetsrapportering och informationen på ambassadens webbplats och i sociala medier.
UDs reseinformation är rekommendationer.
Allmänna säkerhetsläget
Att resa och vistas på Maldiverna är generellt sett säkert för utlänningar, men det är viktigt att respektera lokala lagar och traditioner. Turister bör vara medvetna om den höga risken för drunkningsolyckor och därför vara extra försiktiga vid aktiviteter som snorkling och båtturer.
I huvudstaden Male förekommer ibland politiska protester och det finns ett allmänt hot om terrorism. Besökare i Male uppmanas därför att iaktta försiktighet.
Terrorism
Det finns en risk för terroristattentat i hela landet. Ambassaden påminner om risken för terroristattentat i Maldiverna och rekommenderar resenärer att vara uppmärksamma, informerade och medvetna om de hot och risker som finns. Man bör vara vaksam på sin omgivning och uppmärksam på det som verkar udda eller avvikande, särskilt på platser med stora folksamlingar som offentliga platser, offentliga byggnader, turistattraktioner, allmänna transportmedel, marknader och köpcentrum. Resenärer bör hålla sig uppdaterade om situationen i landet och noggrant följa lokala myndigheters säkerhetsanvisningar.
Naturförhållanden och katastrofer
Maldivernas geografiska läge och låga topografi gör landet sårbart för olika naturkatastrofer, däribland tsunamis och översvämningar.
Det förekommer starka tidvattenströmmar i havet omkring Maldiverna. Resenärer uppmanas att hålla sig informerade genom att läsa lokala anslag, på hotellet eller på stranden, innan de badar i havet.
Maldivernas meterologiska instituts hemsida Maldives Meteorological Service - (meteorology.gov.mv)
In- och utresebestämmelser
Ambassaden ansvarar inte för främmande staters inresebestämmelser, till exempel villkor för passets giltighet eller visumkrav. Kontrollera de aktuella inresebestämmelserna hos landets egna myndigheter, till exempel landets närmaste ambassad.
Läs de lokala myndigheternas information på följande webbplatser:
För information om inresebestämmelser, i Maldiverna hänvisar ambassaden till: Maldives Immigrations hemsida.
Det finns strikta regler för vilka varor du får ta in eller ut ur Maldiverna. Läs mer på Maldivernas ambassaden i Storbritannien eller Maldives Customs Service.
Hälso- och sjukvård
För akutsjukvård på Maldiverna, ring nummer 102 och be om en ambulans.
Sjukvårdsinrättningar är begränsade, de enda fullt utrustade sjukhusen finns i Malé och Hulhumalé. De flesta resortöar har tillgång till en läkare eller egna medicinska faciliteter, men många ligger flera timmars resa från akutsjukvård.
På webbplatsen för Maldivernas hälsoministerium finns aktuell information om hälsoläget.
Om du har en sjukdom, är gravid, reser till ett farligt område eller planerar att ägna dig åt riskfyllda aktiviteter, kontrollera med ditt försäkringsbolag vad din reseförsäkring täcker. Det är dyrt och svårt att transportera hem en sjuk eller avliden person utan en heltäckande försäkring. Vård utomlands kräver ofta betalningsförbindelse eller förhandsbetalning.
Kontrollera alltid innan du reser vilka smittsamma sjukdomar som finns på resmålet och vilka vaccin som rekommenderas. Se gärna 1177 Vårdguidens infromation kring reseråd och vaccinationer: Reseråd och vaccinationer - 1177
Lokala lagar och sedvänjor
Maldiverna är ett islamiskt land. Det är olagligt att offentligt utöva en annan religion än islam. Se till att dina handlingar inte är stötande, särskilt under Ramadan eller när du besöker religiösa områden runt moskéer. Om du bryter mot lokala lagar kan du få ett fängelsestraff. Ramadan är en helig månad för muslimer. Datumen varierar beroende på år och land. Under Ramadan ska du inte äta, dricka eller röka offentligt på dagtid, utanför semesterorter. Få mer råd när du anländer från din reseguide, hotell eller affärskontakter.
Samkönade relationer är olagliga och om du blir dömd kan du få böter eller ett långt fängelsestraff.
Du bör respektera lokala klädstandarder när du är utanför semesterorter, inklusive på stränder som används av lokalbefolkningen.
Nudism och topless solbadning är inte tillåtet någonstans, inklusive på resortöar.
Alkoholhaltiga drycker finns endast tillgängliga på resortöar. Ta inte med någon alkohol utanför din resort. Du kan bli arresterad och deporterad för att inneha och dricka alkohol, eller vara berusad utanför resorter och på bebodda öar.
Maldiverna har strikta narkotikalagar. Att använda eller inneha droger medför stränga straff, inklusive livstids fängelse.
Kriminalitet och personlig säkerhet
Brottsligheten i landet är generellt låg. Landets huvudstad Male samt Hulhumalé är på listan över världens mest tätbefolkade städer. Där förekommer det en del brottslighet. Undvik tomma vägar när du går till fots, särskilt efter mörkrets inbrott.
Brottsnivåerna är låga på de exklusiva resortöarna, men småbrott förekommer. Lämna inte saker obevakade på stranden eller i olåsta hotellrum. Håll noga reda på dina resedokument. Ta kopior på dina viktigaste dokument, såsom passet och flygbiljetten. Håll dem åtskilda från originalen.
Lokala protester och demonstrationer förekommer i huvudstaden Male. Besökare i huvudstaden uppmanas därför att iaktta försiktighet och vid oroligheter undvika stora folksamlingar och demonstrationer. Det finns generellt inga rapporter om demonstrationer eller oroligheter på turistöarna eller vid flygplatsen.
Varken Sverige eller något annat EU-land har ambassad på Maldiverna.
Trafiksäkerhet
Maldiverna består av ett flertal öar där persontransport sker med båt eller sjöflyg. Biltrafik förekommer främst i huvudstaden Male och Hulhumalé, där trafiken är kaotisk och det ofta uppstår stockningar på de smala gatorna som saknar trottoarer. Endast ett fåtal öar har infrastruktur som tillåter biltrafik.
Båtförbindelserna mellan Male och öarna fungerar bra, och transporten mellan flygplatsen i Malé och turistorterna är beroende av flygens ankomst- och avfärdstider och ordnas ofta av hotellen. Det är mycket dyrt att hyra en privat motorbåt.
Hotbilden mot Sverige och svenska intressen utomlands är sedan tidigare förhöjd.
Svenskar utomlands uppmanas att iaktta ökad försiktighet och förhöjd vaksamhet samt att lyssna på lokala myndigheters råd.
Svenskar utomlands uppmanas också att skriva upp sig på svensklistan samt ladda ner den senaste versionen av appen UD Resklar och där aktivera pushnotiser för aktuellt land.
Uppmaning till svenskar utomlands
Senast uppdaterad 24 juli 2024