Go to content
  • Svenska

Om utlandet

Mali

Allmänna säkerhetsläget

Det allmänna säkerhetsläget i Mali är instabilt och har försämrats över tid. I augusti 2020 genomfördes en statskupp, följt av ytterligare en kupp i maj 2021. Landet leds för närvarande av en militärjunta. Övergången till civilt styre drar ut på tiden.

Enligt Malis valkalender skulle presidentval ägt rum i februari 2024 men valdatumet har skjutits framåt på obestämd tid med hänvisning till tekniska orsaker.

Det föreligger en generell risk för kidnappningar och terrordåd. Flera kidnappningar av västerländska medborgare har ägt rum de senaste åren. Jihadister och andra beväpnade grupper utför attacker i stora delar av landet. Attackerna riktas vanligtvis mot den maliska armén och symboler för den maliska staten (polis, gendarmeri) samt mot internationella trupper. Civilbefolkningen drabbas dock också hårt.

Säkerhetsläget i huvudstaden Bamako är relativt stabilt, men kan snabbt förvärras. Manifestationer, protester och demonstrationer äger ofta rum, särskilt vid Stade du 26-Mars, Palais de la Culture samt självständighetsmonumentet, beläget i kommun III, och vid Bouguiba-monumentet, beläget i kommun IV i Bamako. Dessa folksamlingar kan inträffa med mycket kort förvarning och polis- och säkerhetsstyrkor är då alltid närvarande. Även fredliga demonstrationer kan urarta och leder ofta till störningar i trafiken. Med anledning av bland annat de s.k. koranbränningarna i Sverige uppmanas svenska medborgare till ökad vaksamhet mot demonstrationer och missyttringar riktade mot Sverige och svenska medborgare.

Svenska medborgare i landet uppmanas generellt att iaktta stor försiktighet och vara vaksamma samt att undvika folksamlingar och demonstrationer. Särskild uppmärksamhet kan vara påkallad vid platser eller inrättningar med utpräglad internationell profil, då attacker mot sådana mål förekommit.

Svenska medborgare uppmanas vidare att följa utvecklingen noggrant via media, följa lokala myndigheters uppmaningar och rekommendationer samt hålla kontakten med anhöriga och följa rådande reserekommendationer.

Ambassaden uppmanar samtliga svenskar i Mali att anmäla sig till ambassadens svensklista. Uppgifterna kan vid behov användas av ambassaden för att snabbt kunna kontakta dig om en konsulär krissituation skulle drabba dig under en vistelse i landet. Uppgifterna sparas enbart under den tid du själv angett och tas sedan automatiskt bort.

Senast uppdaterad 16 maj 2024, 18.13