Go to content
  • Svenska

Om utlandet

Mongoliet

Ambassadens reseinformation

Ladda ner appen UD Resklar och aktivera pushnotiser för att nås av reseinformation från ambassaden direkt i mobilen.

Senast uppdaterad 01 nov. 2024, 12.59

Aktuella händelser

De coronarelaterade inresekraven för resande till Mongoliet har hävts. Det innebär att krav på negativt test, vaccinintyg och karantän vid inresa till Mongoliet har tagits bort.

Vanliga inresekrav, som giltig resehandling och eventuell visering gäller.

Läs mer på Mongoliets utrikesministeriets konsulära avdelnings hemsida.

Ambassaden uppmanar svenska medborgare som befinner sig i Mongoliet att anmäla sig till svensklistan.

Allmänna säkerhetsläget

Mongoliet är relativt säkert för utländska resenärer. Det förekommer att turister utsätts för brott, exempelvis rån och stölder. Sedvanliga försiktighetsåtgärder ska naturligtvis iakttas, som att förvara pass och andra värdesaker på ett säkert ställe och att inte vistas ensam ute efter mörkrets inbrott. Trafiken är en säkerhetsrisk att vara särskilt uppmärksam på, då fordon och vägar ofta är i dåligt skick.

Tänk på att säkerhetsläget i ett land snabbt kan förändras. Läs på om ditt resmål och håll dig uppdaterad via massmedia. Se alltid över ditt försäkringsskydd innan du reser.

Terrorism

Terrorhandlingar är mycket ovanliga. Det finns inget hot, men var uppmärksam på offentliga platser.

Naturförhållanden och katastrofer

Mongoliet har extrema väderförhållanden med temperaturer från +35 på sommaren till -40 på vintern. Vi rekommenderar därför resenärer att vara väl förberedda på dessa förhållanden.

In- och utresebestämmelser

Från och med den 4 januari 2023 behöver inte svenska medborgare turistvisum till Mongoliet vid vistelser kortare än 30 dagar.

Svenska resenärer som reser till Mongoliet för andra ändamål bör ansöka om lämpliga visum i förväg för att komma in i landet.

Beslutet gäller fram till den 31 december 2025.

Information om visering ges av mongoliska ambassaden i Stockholm: Tel: 08-753 11 35/36 Fax: 08-753 11 38 E-post: stockholm@mfat.gov.mn

Mongoliska ambassaden i Stockholms webbplats

Hälso- och sjukvård

Sjukvården i Mongoliet har inte samma standard som i Sverige och på landsbygden är förhållandena oftast mycket bristfälliga.

Inför en resa bör varje resenär kontrollera att hen har ett fullgott vaccinationsskydd.

Ambassaden uppmanar resenärer att ha ett försäkringsskydd som inkluderar sjukevakuering på grund av att flertalet allvarliga sjukdomstillstånd inte kan behandlas i Mongoliet.

Lokala lagar och sedvänjor

Straffsatserna är högre i Mongoliet än i Sverige. Ringa brott som att fotografera polis, poliseskort eller militär kan leda till långa fängelsestraff.

Har man inte mongoliskt registreringskort måste man bära med sig sitt pass vid alla tillfällen.

Visa respekt i buddistiska kloster, och be om lov om du vill fotografera. Rör inte vid heliga bilder eller objekt.

Trafiksäkerhet

Vägnätet är dåligt underhållet och landet är drabbat av många allvarliga trafikolyckor.

Flygplansflottan varierar i kvalitet och en del bolag uppfyller inte internationella krav. Detta gäller främst plan som trafikerar inrikes resor. Flygförseningar är vanliga på grund av extrema väderleksförhållanden.

Kriminalitet och personlig säkerhet

Samtliga resenärer bör iaktta sedvanlig vaksamhet. Rån, stölder och annan kriminalitet förekommer, främst i form av fickstölder och väskryckningar.

Resa i landet

Mongoliet är relativt säkert för utländska resenärer. Det förekommer att turister utsätts för brott, exempelvis rån och stölder. Sedvanliga försiktighetsåtgärder ska iakttas, som att förvara pass och andra värdesaker på ett säkert ställe och att inte vistas ensam ute efter mörkrets inbrott.

Trafiken är en säkerhetsrisk att vara särskilt uppmärksam på, då fordon och vägar ofta är i dåligt skick.

Tänk på att säkerhetsläget i ett land snabbt kan förändras. Läs på om ditt resmål och håll dig uppdaterad via lokala nyheter.

Se alltid över ditt försäkringsskydd innan du reser.

Uppmaning till svenskar utomlands

Hotbilden mot Sverige och svenska intressen utomlands är sedan tidigare förhöjd. Svenskar utomlands uppmanas att iaktta ökad försiktighet och förhöjd vaksamhet samt att lyssna på lokala myndigheters råd. Svenskar utomlands uppmanas också att skriva upp sig på svensklistan samt ladda ner den senaste versionen av appen UD Resklar och där aktivera pushnotiser för aktuellt land.

Uppmaning till svenskar utomlands

Senast uppdaterad 24 juli 2024

Vad gäller i landet du ska resa till? Här på Sweden Abroad och via appen UD Resklar kan du hålla dig uppdaterad om vad som gäller för just ditt resmål. Ambassaderna ger landspecifik reseinformation och aktuell information om det händer något i landet som kan påverka dig som resenär. Läs på innan du åker och håll dig uppdaterad under resan.

Läs mer