Utrikesdepartementet avråder från alla resor till Myanmar. Senaste beslut om avrådan fattades den 14 december 2022.
Avrådan gäller tills vidare.
Avrådan
Utrikesdepartementet avråder från alla resor till Myanmar. Senaste beslut om avrådan fattades den 14 december 2022.
Avrådan gäller tills vidare.
Sveriges ambassader ger reseinformation per land som riktar sig till svenska resenärer. Om UD avråder från resor står det längst upp på sidan. Om något som påverkar svenska resenärer händer i landet publiceras det under rubriken Aktuella händelser. Ambassaden uppdaterar sidan löpande.
En statskupp genomfördes i Myanmar den 1 februari 2021 och sedan dess råder undantagstillstånd i hela landet. Det väpnade motståndet mot militärjuntan har intensifierats under hösten 2023. Myndigheterna har infört krigslagar i ett stort antal städer och ett nationellt utegångsförbud nattetid. I Yangon gäller utegångsförbudet för närvarande mellan kl. 01.00-03.00.
Hotbilden mot Sverige och svenska intressen utomlands är sedan tidigare förhöjd. Med anledning av att två svenskar dödats i Bryssel i ett förmodat terroristdåd, uppmanas svenskar utomlands att iaktta ökad försiktighet och förhöjd vaksamhet samt att hörsamma lokala myndigheters råd. Svenskar utomlands uppmanas också att skriva upp sig på svensklistan samt ladda ner appen UD Resklar och där aktivera pushnotiser för aktuellt land.
Sedan statskuppen i februari 2021 råder undantagstillstånd i hela landet. Militärens maktövertagande ledde till omfattande protester som växte till ett väpnat motstånd mot militärjuntan i stora delar av landet. Den 27 oktober 2023 lanserade tre etniska arméer offensiven Operation 1027, som har följts av intensifierade strider i många delstater. Konflikten har medfört ett stort antal dödsfall och skadade människor, över 2 miljoner människor har tvingats på flykt och enligt FN är minst 18 miljoner myanmarier i behov av humanitär hjälp. Sprängattentat och skjutningar förekommer även i de större städerna, riktade mot militärjuntans institutioner.
Situationen är föränderlig och kan komma att förvärras ytterligare med kort varsel. Svenskar som befinner sig i Myanmar uppmanas att fortsatt iaktta försiktighet och undvika politiska sammankomster eller folksamlingar.
Den väpnade konflikten har även medfört omfattande spridning av minor och ammunition. Explosionsrisk finns i områden med tidigare eller pågående konflikt, vilket avspeglas i lokala myndigheters råd och restriktioner.
Det finns ett flertal områden i landet som resenärer inte tillåts resa till och restriktioner gäller även för de områden dit resenärer får åka. För ytterligare information gällande detta läs vidare på hemsidan för turistministeriet, Ministry of Hotels and Tourism, alternativt kontakta Myanmars ambassad.
Myanmar har erfarit ett antal sporadiska bombattentat, även om bombattentaten de senaste åren har varit småskaliga. Bombattentat har framför allt riktats mot offentliga byggnader men attentaten har också riktats mot platser där resenärer vistas såsom allmänna transportmedel och festivaler. Större attentat har också ägt rum. I april 2010 exploderade flera bomber i Yangon under nyårsfirandet och skadade över 170 personer.
Allmänna råd till resenärer är att vara påläst och medveten om de hot och risker som finns i landet man reser till. Man bör vara uppmärksam på sin omgivning och på det som verkar udda eller avvikande i sammanhanget, särskilt på platser med stora folksamlingar som till exempel större evenemang, offentliga platser, i och omkring offentliga byggnader, vid turistattraktioner, på allmänna transportmedel, på marknader och i butikscentra. Man bör hålla sig informerad om situationen i landet och noga följa de lokala myndigheternas anvisningar i säkerhetsfrågor.
Läs mer om terrorism och turism på Regeringskansliets hemsida.
Myanmar har två cyklonsäsonger, månaderna före monsunen från mitten av april till mitten av maj och månaderna efter monsunen oktober och november. Information om bl.a. stormar och cykloner kan erhållas från t ex Severe Weather Information Centre och Windy: Wind map & weather forecast.
Myanmar ligger även i riskzonen för jordbävningar. Aktuell information om jordbävningar kan hämtas från Global Disaster Alert and Coordination System och geologiska institut som t ex USGS.
För information om den aktuella vädersituationen hänvisas till Myanmars Department of Meteorology and Hydrology.
Kontrollera de aktuella inrese-bestämmelserna med landets egna myndigheter eller närmaste ambassad. Tänk på att in- och utreseregler kan ändras med kort varsel.
För information om in- och utresebestämmelser efterhör med närmaste ambassad, exempelvis Myanmars ambassad i London.
Passet bör vara giltigt i minst sex månader vid inresa till Myanmar.
För att ansöka om visum för affärsresenärer se Myanmar eVisa (Official Government Website) (moip.gov.mm)(opens in a new tab)
Brist på tillgång till mediciner samt brist på utbildade läkare gör att sjukvården i landet är mycket begränsad. Resenärer rekommenderas att ta med sig ett sjukvårds-kit för enklare åkommor.
För information om rekommenderade vaccinationer inför resan till Myanmar, se Folkhälsomyndighetens hemsida eller kontakta din vanliga vårdgivare.
Denguefeber
Denguefeber är ett virus som sprids via myggor. Uppsök sjukvård vid tecken på hög feber, värk, utslag och rodnad i ansiktet som inte går över inom tre timmar. Myggmedel, heltäckande klädsel (långa ärmar och långa byxor) och att sova under myggnät eller i rum med luftkonditionering minskar risken att bli stucken.
Zikavirus
Zikavirus överförs främst via stick från myggor som bär på smittan. Zikaviruset kan även överföras vid oskyddad sexuell kontakt men det är oklart hur stor den risken är. Ett fåtal fall av överföring av smitta efter blodgivning har rapporterats. De allra flesta som drabbas får lindriga besvär och behöver sällan söka sjukvård. De vanligaste symtomen är feber, hudutslag, ledvärk och ögoninflammation. Myggmedel, heltäckande klädsel (långa ärmar och långa byxor) och att sova under myggnät eller i rum med luftkonditionering minskar risken att bli stucken.
Världshälsoorganisationens (WHO) hemsida
Folkhälsomyndighetens hemsida.
Malaria
Malaria är ett virus som sprids via myggor, det förekommer i Myanmar främst i djungeln. Myggmedel, heltäckande klädsel (långa ärmar och långa byxor) och att sova under myggnät eller i rum med luftkonditionering minskar risken att bli stucken.
Folkhälsomyndighetens hemsida
Japansk hjärninflammation
Det finns risk för japansk hjärninflammation i vissa områden, framför allt under perioden april till och med oktober. Eftersom risken för resenärer vanligtvis är låg rekommenderas vaccination i första hand vid vistelse under en längre tid (dvs längre än 3-4 veckor).
Rabies
Rabies är en allvarlig virussjukdom som finns bland däggdjur och kan överföras till människa genom saliv eller bett. Det bästa sättet att skydda sig mot rabies är att undvika att klappa hundar, katter och andra däggdjur. I Yangon går många hundar lösa. De är i allmänhet harmlösa dagtid men kan bli aggressiva efter mörkrets inbrott.
Vid besök på landsbygden kan det ibland vara lämpligt för kvinnor att inte bära kläder som lämnar axlarna bara etc. Synen på vad som är en lämplig klädsel kan för en svensk te sig relativt konservativ.
Vid besök i buddhistiska tempel ska både män och kvinnor vara barfota och bära kläder som täcker knän och axlar. Vid ett flertal tillfällen har personer som bär synliga buddhatatueringar utvisats ur landet.
I april 2019 anmäldes en utländsk medborgare till polisen för förtal efter att ha lämnat kritiska kommentarer om ett hotell på TripAdvisor. I dessa fall frihetsberövas personen till dess att saken är utredd, vilket kan ta lång tid.
Exempel på företeelser som är straffbara enligt myanmarsk lag:
Var skeptisk om du erbjuds ett jobberbjudande som är ”för bra för att vara sant”. Många unga lockas till Sydostasien med jobb, stängs in, utsätts för tortyr och tvingas utföra nätbedrägerier. För mer information se Högkommissarien för mänskliga rättigheter (OHCHR).
Fotgängare uppmanas till försiktighet när de promenerar längs med och korsar gator.
Det är mycket viktigt att teckna en reseförsäkring innan avresan. Kontrollera att försäkringen täcker sjukdomsfall, olycksfall, dödsfall och hemtransport till Sverige.Se också till att reseförsäkringen täcker oväntade förluster och utgifter; till exempel inställda flyg, förlorat bagage, stulna pengar eller kort samt förlust av pass.
Om du måste uppsöka sjukhus ska du eller din medresenär genast kontakta ditt försäkringsbolags larmcentral. De förser då sjukhuset med en kostnadsgaranti.Vård som inte är livshotande inleds ofta inte förrän sjukhuset har fått en försäkran från försäkringsbolaget eller en förhandsbetalning.
Normalt gäller inte en reseförsäkring om UD avråder från resor och det kan krävas tilläggsförsäkringar för att ha ett skydd om man beslutar sig för att resa trots UD:s avrådan. Det är viktigt att kontrollera vad som ingår i en reseförsäkring och vilka villkor som gäller för den resa man bokat.
Den lokala valutan Kyat är det vanligaste betalningsmedlet. Det finns bankomater i nära nog hela landet men tillgången till pengar varierar. Dollar går att använda som betalningsmedel på vissa ställen. Dollarsedlar måste ofta vara hela och ovikta för att accepteras. Dollarn är den mest attraktiva valutan vid växling till den lokala valutan, följd av thailändska baht.
Tillgången till elektricitet i Myanmar är begränsad och strömavbrott är vanligt förekommande.
Inrikesflyg
Incidenter vid inrikesflyg i Myanmar har rapporterats. Även i samband med det ökande antalet turister i landet före covid-19 och militärkuppen ifrågasattes säkerhetsstandarden vid inrikesflyg.
Svensk representation
Sverige har ingen ambassad i Myanmar. Svenskar kan vända sig till Sveriges honorärkonsul i Yangon om de skulle behöva konsulär assistans. För kontaktuppgifter, se sidan SVENSKA KONSULAT. Konsulatet har inte bemyndigande att utfärda provisoriska pass men är behjälplig med hanteringen kring provisoriska pass, som utfärdas av ambassaden i Bangkok