Go to content
  • Svenska

Om utlandet

Österrike

Ambassadens reseinformation

Sveriges ambassader ger reseinformation per land som riktar sig till svenska resenärer. Om UD avråder från resor står det längst upp på sidan. Om något som påverkar svenska resenärer händer i landet publiceras det under rubriken Aktuella händelser. Ambassaden uppdaterar sidan löpande.

Senast uppdaterad 04 nov. 2024, 14.29

Aktuella händelser

Lavinfara i Alperna

Det råder stor lavinfara i Alperna, i synnerhet i Österrike. Befinner du dig i Österrike för att åka skidor bör du vara medveten om att det under vintersäsongen finns stora risker för laviner i Alperna. Det är därför viktigt att varningsskyltar och avspärrningar beaktas och respekteras. Informera dig via lokala myndigheter samt turistbyrå på orten om aktuella väderförhållanden. Se även webbsidorna Lavinfara i Östrerrike(opens in a new tab) och European Avalanche Warning Services (EAWS)(opens in a new tab). Lavinfaran mäts på en stigande femgradig skala. Respektive förbundsland erbjuder även regional information via följande webbsidor, Lavinvarning Kärnten(opens in a new tab)Lavinvarning Salzburg(opens in a new tab)Lavinvarning Steiermark,(opens in a new tab) Lavinwarning Vorarlberg(opens in a new tab) och Lavinvarning Tirol(opens in a new tab).

Allmänna säkerhetsläget

Österrike är generellt ett tryggt resmål. Ambassaden uppmanar dock alltid resenärer att hålla sig uppdaterade kring händelser på vistelseorten.

Vill du anmäla din utlandsvistelse?
Om du vill att UD eller den svenska ambassaden/generalkonsulatet ska kunna nå dig – lämna dina kontaktuppgifter via den så kallade svensklistan. Uppgifterna du lämnar används för att snabbt kunna kontakta dig om det blir nödvändigt i en större krissituation i landet. Uppgifterna sparas enbart under den period du själv anger och tas sedan automatiskt bort. Möjligheten att anmäla dina uppgifter till UD/ambassaden/generalkonsulatet finns för alla länder. Kom ihåg att meddela ändrade kontaktuppgifter.

Terrorism

Sedan en längre tid finns hot om terrorattentat i Europa. Hotnivåerna kan variera över tid i olika länder och förändringar kan komma snabbt.

Den 18 oktober 2023 höjdes varningsnivån för terror i Österrike från 3 till 4. Detta innebär en höjning från ett förhöjt till ett högt hot.

Enligt det österrikiska inrikesministeriet BVT föreligger inget veterligt uttalat terrorhot men i enlighet med flera andra europeiska länder har man efter attentaten i Paris 2015 samt i Wien 2020 höjt alarmberedskapen i landet.

Allmänna råd till resenärer är att vara påläst och medveten om de hot och risker som finns i landet man reser till. Man bör vara uppmärksam på sin omgivning, särskilt på platser med stora folksamlingar som till exempel större evenemang, offentliga platser, i och omkring officiella byggnader, vid turistattraktioner, på allmänna transportmedel, på marknader och i butikscentra. Man bör hålla sig informerad om situationen i landet och noga följa de lokala myndigheternas anvisningar i säkerhetsfrågor.

Läs mer på UD:s hemsida om terrorism och turism.

Naturförhållanden och katastrofer

Höga temperaturer är vanliga i Österrike under sommarmånaderna, då värmeböljor kan förekomma. Det är tillrådligt att undvika vätskebrist och att hålla dig i skuggan under sådana perioder.

Lokal väderinformation finns på Wetter Österrike eller wetter.ORF.at.

Information om vädervarningar i Europa.

Österrike ligger i en seismologisk zon, och jordskalv förekommer regelbundet. Ihärdiga regn kan leda till allvarliga översvämningar som ibland följs av jordskred. De materiella skadorna i samband med översvämningar kan bli stora. Senaste kraftiga översvämningen förekom i juni 2013, då flera byar i Österrike drabbades och skadorna var mycket omfattande på flera håll. Även smältvatten från bergen kan under våren medföra översvämningar och orsaka skador. 

Österrike har ett effektivt nationellt system för krishantering som även omfattar utländska medborgare som vistas tillfälligt i landet. Insats- och kriskoordineringscentret (EKC) vid Österrikes inrikesministerium fungerar som insatscentral vid större polisiära insatser såväl som vid kriser och katastrofer. (EKC - Das Einsatz- und Krisenkoordinationscenter des Innenministeriums)

In- och utresebestämmelser

Svenska ambassaden och utrikesdepartementet ansvarar inte för andra länders inresebestämmelser eller eventuella visumkrav. Kontrollera de aktuella inresebestämmelserna med landets egna myndigheter eller närmaste ambassad. Tänk på att in- och utreseregler kan ändras med kort varsel.

Vid frågor kring in- och utresebestämmelser i Österrike se österrikiska ambassaden i Stockholms hemsida.

Reseinformation för Österrike finns under information for travellers (sozialministerium.at)

Både Österrike och Sverige är medlemmar i EU och Schengen. Svenska medborgare och medborgare i andra EU-länder kan fritt resa till Österrike med sitt giltiga resedokument och uppehålla sig där upp till tre månader. Passet eller det internationella ID-kortet ska vara giltigt under dagen för inresa, vistelsetiden samt dagen för avresa. Ett svenskt körkort gäller ej som legitimation, eftersom uppgift om nationalitet saknas. 
Du kan resa in till Österrike med en svenskt provisoriskt pass.

Hälso- och sjukvård

Den österrikiska sjukvården är fullt jämförbar med den svenska. Vård går att få snabbt. Det är dock viktigt att det europeiska sjukförsäkringskortet kan visas upp. Är du bosatt i Sverige får du kortet gratis från Försäkringskassan. Kortet visar att du är sjukförsäkrad i Sverige och gör det lättare att få nödvändig vård när du vistas i ett annat EU-land.

Läs mer om det europeiska sjukförsäkringskortet och beställ kortet från Försäkringskassan.

Förberedelser inför resan - checklista

Värdefulla länkar om sjukvård i Österrike
>Gesundheitsportal (tyska)
>Sjukhus i Österrike (tyska)
>Ärztefunkdienst 141  Medicinsk rådgivning (tyska)
>1450 - Die Gesundheits­nummer Hälso rådgivning (tyska)
>Österrikes sjukvårdssystem (engelska)
>Information för resande (engelska)

 

Lokala lagar och sedvänjor

Det är alltid viktigt att vid besök i annat land respektera lokala lagar och sedvänjor.

Kriminalitet och personlig säkerhet

Precis som i många andra länder förekommer väsk- och fickstölder i Österrike. Var särskilt vaksam i större folksamlingar och på allmänna kommunikationsmedel. Förvara ditt pass på ett säkert sätt. Ett tips är att göra kopior av alla värdehandlingar som pass, biljetter, försäkringar, kreditkort m.m. Lämna en uppsättning hemma hos familjen och förvara gärna en kopia i ditt bagage separat från originalen.

Håll regelbunden kontakt med familj och vänner. Befinner du dig i Österrike vid tidpunkten för en större olycka i landet, ta alltid kontakt med dina anhöriga. Ta aldrig med paket eller väskor med okänt innehåll när du ska passera en gräns. Lämna aldrig ditt bagage utan uppsikt.

Trafiksäkerhet

För aktuell trafikinformation i Österrike, se ÖAMTC.

Trafikinformation
Lokaltrafiken, såsom tunnelbana, buss och spårvagn är väl utbyggd i huvudstaden Wien och andra större städer. Det finns ett antal taxibolag i Österrike och de allra flesta är pålitliga. Så kallad "svart taxi", det vill säga ej registrerade företag, förekommer dock. Dessa bör undvikas.      

På Austria.info hittar du informationen viktigt att veta för dig som kör bil (austria.info)

Motorvägsavgift
För att köra på motorväg (Autobahn) eller motortrafikled (Schnellstrasse) i Österrike måste en lagstadgad avgift erläggas. Alla bilar, motorcyklar och husbilar upp till 3,5 ton måste kunna uppvisa ett giltigt "Vignette" klistermärke på rutan eller en digital online "Vignette". Märket kan köpas vid större gränsövergångar och på bensinstationer samt i ASFINAGs webshop eller via deras app.  Saknas detta märke vid en poliskontroll utfärdas dryga böter. 
För mer information om var man köper Vignetten, samt aktuella avgifter se Vignette. För bussar och lastbilar över 3,5 ton finns också en elektronisk version, GO-Box
Om du har frågor om vägavgift eller böter, kontakta ASFINAG direkt: Contact | ASFINAG

Vinterdäck
Från den 1 november till den 15 april ska en personbil vid vinterväglag, (is, snömodd och snö) vara utrustad med vinterdäck alternativt sommardäck med snökedjor. Snökedjor får endast monteras om vägen är täckt av is eller snö och vägbanan ej skadas men måste medföras i bilen om sommardäck används. Dubbdäck är tillåtet i Österrike under vintermånaderna. För bussar och lastbilar över 3,5 ton gäller i Österrike, oberoende av väderleken, från den 1 november till den 15 mars, att minst en hjulaxel ska vara utrustad med vinterdäck. Därutöver ska även snökedjor medföras. Läs mer på ÖAMTC.

Säkerhetsväst
En säkerhetsväst/reflexväst ska alltid medföras för bilens passagerare. Västen bör bäras väl synlig om föraren och/eller medpassagerarna tvingas stiga ur bilen på motorväg eller motortrafikled. På övriga vägar ska västen bäras i de fall då varningstriangel ställs upp. En förstahjälpenutrustning samt varningstriangel skall också medföras. 

Mobiltelefon vid bilkörning
Det är förbjudet att tala i mobiltelefon när man kör, endast 'hands free' får användas. Upptäcks man av polis när man talar i telefon under bilkörningen kan böter på 25 Euro och uppåt utgå.

Alkohol vid ratten
I Österrike tillämpas en promillegräns på 0,5 promille. För chaufförer av lastbil och andra tyngre fordon gäller 0,3 promille.

Bälteskrav
Samtliga passagerare i fordonet ska enligt lag använda bilbälte.

Räddningskorridor
Från den 1 januari 2012 måste bilförare i Österrike skapa en räddningskorridor (Rettungsgasse) så snart trafiken börjar sakta in och det blir köbildning på motorväg (Autobahn) eller motortrafikled (Schnellstrasse). Detta för att möjliggöra tillfarten för eventuella räddningsfordon som behöver nå fram till olycksplatser längs med vägarna. För mer information se ASFINAG

Personliga registreringsskyltar
Här kan du läsa vad som gäller om du har Personliga registreringsskyltar- Transportstyrelsen.

Resa med bil utomslands tips och checklista när du ska resa med bil utomlands - Riksförbundet M Sverige

Resa i landet

Försäkringsskydd
Sjukförsäkringskortet från Försäkringskassan täcker nödvändig akutsjukvård i utlandet. Icke akut sjukvård samt sjuktransporter täcks inte genom Försäkringskassan. Kontrollera därför att du har en försäkring med reseskydd, t ex en hemförsäkring. Tänk då på att om du stannar längre än 45 dagar måste du lösa en extra försäkring. Informera dig hos ditt försäkrings-bolag om särskilda tilläggsförsäkringar för så kallade extremsporter eller om du avser utöva riskfyllda aktiviteter, såsom kitesurfing, bergsklättring, off-piståkning och andra äventyr med hög skaderisk och dyrbar utrustning.

Mer information om separata reseförsäkring och försäkringar för dig som utför extremsport kan du läsa om på konsumenternas hemsida.

Övriga upplysningar
På höger sida i detta dokument finner du länkar till viktig information från UD inför din Österrikeresa.

Följande länkar kan också vara av värde:

>Information om Österrike på svenska 

>Information om Österrike på engelska

>Österrikes ambassad i Stockholm

>Dina socialförsäkringsrättigheter i Österrike

Information på denna sida om lagstiftningen och sedvänjor i Österrike gör inte anspråk på att vara uttömmande. Lagar och föreskrifter kan ändras med kort varsel utan att ambassaden får ta del av ändringar. Som resenär är det viktigt att läsa på om landet man ska resa till och man omfattas alltid av lagen i det landet där man befinner sig.

Resa med husdjur

Ta med djuren på resan i EU

Information om att resa med husdjur finner du under dessa länkar:

EU-reglerna om att resa med sällskapsdjur och andra djur i EU

Movement of pet dogs, cats or ferrets between Member states of the EU, the EEA, Northern Ireland and Switzerland (sozialministerium.at)

Inresa med hundar och katter från EU-länder till Österrike

Följande gäller för hundar och katter som reser in i Österrike från ett EU-land:

  • Din djur behöver ha ett mikrochip.
  • Din djur behöver ha ett EU pass, detta gäller sedan livslångt.
  • Hundar och katter måste ha en giltig rabiesvaccination före inresa. 
    • Sedan den 19 oktober 2022 får du inte komma in i landet med ovaccinerade hundar och kattungar som ännu inte vaccinerats mot rabies.
    • Du får inte vaccinera dina hundar och katter mot rabies förrän de är tidigast 12 veckor gamla. Vaccinationen är giltig efter 3 veckor. Hundar och kattungar måste vara minst 15 veckor gamla innan de får komma in i Österrike.

Se mer info på tyska:

Vad gäller i landet du ska resa till? Här på Sweden Abroad och via appen UD Resklar kan du hålla dig uppdaterad om vad som gäller för just ditt resmål. Ambassaderna ger landspecifik reseinformation och aktuell information om det händer något i landet som kan påverka dig som resenär. Läs på innan du åker och håll dig uppdaterad under resan.

Läs mer