Ambassadens reseinformation
Sveriges ambassader ger reseinformation per land som riktar sig till svenska resenärer. Om UD avråder från resor står det längst upp på sidan. Om något som påverkar svenska resenärer händer i landet publiceras det under rubriken Aktuella händelser. Ambassaden uppdaterar sidan löpande.
Senast uppdaterad 04 nov. 2024, 14.59
Aktuella händelser
Spridning av infektionssjukdomen Mpox
Den 14 augusti utlyste WHO internationellt nödläge med anledning av spridningen av den nya varianten av infektionssjukdomen Mpox. Ambassaden följer utvecklingen noga.
Mer information, inklusive rekommendationer till resenärer, finns på Folkhälsomyndighetens hemsida: Rekommendation till resenärer med anledning av spridning av mpox - Folkhälsomyndigheten
Håll dig uppdaterad
Svenskar uppmanas att hålla sig uppdaterade om händelseutvecklingen via media, lokala myndigheters anvisningar och ambassadens reseinformation.
Svenskar uppmuntras att registrera sig på svensklistan, ladda ned appen UD Resklar och aktivera pushnotiser för Indonesien.
Folksamlingar
Svenska resenärer bör generellt iaktta försiktighet i närheten av folksamlingar, undvika demonstrationer och situationer som kan utvecklas till oroligheter, samt ha ökad vaksamhet.
Konsulär nödsituation
Vid en konsulär nödsituation kan UD-jouren i Stockholm kontaktas (bemannad dygnet runt, telefonnummer +46 (0)8 405 50 05).
Allmänna säkerhetsläget
Positiv utveckling sker i Papua Nya Guinea i form av framväxt av fri media och utveckling av internationella handelsrelationer. Många av de provinser som turister besöker är relativt fredliga. Det finns dock anledning att kontakta lokala myndigheter eller Sveriges honorära generalkonsulat i Port Moresby vid planering av resa.
Papua Nya Guinea tros ha befolkats för över 30 000 år sedan. Befolkningen levde i grupper isolerade från varandra på grund av den svårframkomliga terrängen. Det resulterade i stora kulturella skillnader mellan byarna och än idag talas över 800 språk i Papua Nya Guinea, motsvarande en tredjedel av världens inhemska språk. De regionala motsättningarna gör Papua Nya Guinea svårstyrt. Våldsamheter förekommer mellan olika intressegrupper och klaner, särskilt i höglandet. Flera städer plågas av utbredd arbetslöshet, hög brottslighet och etniskt motiverat våld.
Säkerhetssituationen varierar betydligt från provins till provins. Det råder spänningar mellan etniska grupper i landet vilket tidvis leder till kravaller och väpnade upplopp. Alla former av demonstrationer och folksamlingar bör undvikas.
Människohandel utgör ett stort problem i landet. Diskriminering på grund av kön är förbjuden enligt lag, men djupt rotade könsstereotypa traditioner bidrar till att diskriminering av kvinnor är ett omfattande problem i nästan alla delar av samhället. Våld mot kvinnor är ett utbrett problem.
Dödsstraffet återinfördes i strafflagstiftningen 1991 för särskilt allvarliga brott, men inget dödsstraff har verkställts sedan 1954. Efter internationell kritik togs dödstraff bort i januari 2022. Tortyr är förbjudet enligt lag men rapporter om polisiärt våld i samband med frihetsberövanden, under förhör och i häkten är vanligt förekommande. Såväl FN som människorättsorganisationer har uppmärksammat frågan om polisiärt maktmissbruk och straffrihet för poliser. Det finns en utbredd uppfattning om att det är naturligt att personer i maktställning utnyttjar sin position för personlig vinning.
Rättssystemet lider av kapacitetsbrist, såväl avseende polisresurser som tillgången på juridiskt kunnig personal. Detta leder bland annat till långa handläggningstider och stora svårigheter att få systemet att fungera i avlägsna delar av landet.
Terrorism
Ambassaden uppmanar svenska resenärer i landet att vara uppmärksamma, pålästa och medvetna om de hot och risker som finns i landet. Man bör vara uppmärksam på sin omgivning och på det som verkar udda och avvikande i sammanhanget, särskilt på platser med stora folksamlingar. Man bör hålla sig informerad om situationen i landet och noga följa de lokala myndigheternas anvisningar i säkerhetsfrågor.
Naturförhållanden och katastrofer
Vulkanutbrott, jordbävningar och tsunamier är vanliga.
Jordbävningar kan följas av tsunamivarningar, och ett antal aktiva vulkaner finns i landet. En jordbävning med magnituden 7,6 inträffade i Morobe-provinsen i september 2022. Mount Ulawun Volcano, på ön New Britain, fick utbrott tre gånger under 2019 och orsakade störningar i flygtrafiken.
Den tropiska cyklonsäsongen varar från november till april. Under den här perioden är risken för översvämningar, jordbävningar och störningar i trafiken stor. Om en cyklon är på väg bör du ta reda på var närmaste skyddsrum finns eller vidta andra åtgärder samt följa lokala myndigheters anvisningar.
Lokala och internationella väderuppdateringar
World Meteorological Organisation
Australian Bureau of Meteorology
In- och utresebestämmelser
Tänk på att in- och utreseregler kan ändras med kort varsel.
Passets giltighet
För att resa in i landet krävs det att resenärens pass har en giltighetstid på minst sex månader från det att resenären reser in i landet.
Visum
För information om in- och utresebestämmelser för Papua Nya Guinea vänligen kontakta Papua New Guinea High Commission eller läs mer på Papua New Guinea Immigration and Citizen Service.
Hälso- och sjukvård
Vissa sjukhus kräver omedelbar betalning för sjukvård. Konsultera din läkare och vaccinationscentral innan avresa då tillgång till medicin, sjukvårdsmaterial och vårdplatser är begränsad. Receptbelagda mediciner är relativt otillgängliga och resenärer med hälsoproblem bör ha detta i åtanke innan resa till Papua Nya Guinea.
Fall av virusinfektionen zika har rapporterats från Papua Nya Guinea. För mer information om zika läs gärna mer på Folkhälsomyndighetens hemsida.
Denguefeber förekommer i Papua Nya Guinea. Denguefeber och vissa andra sjukdomar sprids via myggbett och förebyggande åtgärder rekommenderas.
Vattenburna sjukdomar inklusive hepatit och tyfoidfeber förekommer i Papua Nya Guinea. Det rekommenderas att koka allt dricksvatten eller köpa vatten på flaska. Det händer att vattenkällor förorenas eller stoppas, se därför till att ha säker tillgång till vatten. Kolera är numera klassat som endemi och flera dödsfall har inträffat. De luftburna sjukdomarna tuberkulos och mässling förekommer också i Papua Nya Guinea.
Malaria är vanligt i många områden och särskilt under regnperioden från november till april. I många av de nordliga, sydliga och sydöstliga provinserna förekommer den myggburna sjukdomen japansk hjärninflammation.
Hiv/aidsfallen har ökat märkbart under de senaste åren.
Giftiga ormar, spindlar och maneter kan utgöra ett hot då tillgången till motgifter är begränsad.
Vaccinering mot tyfoidfeber, hepatit A och B rekommenderas samt vaccinering mot rabies vid längre vistelser i landet. Ta reda på vilka vaccinationer som i övrigt behövs före avresan.
Se även Sjukvårdsupplysningens reseråd för Papua Nya Guinea samt Folkhälsomyndighetenför allmänna råd.
Lokala lagar och sedvänjor
Straff vid brottslighet
Straffen för innehav, bruk och försäljning av narkotika är stränga. Ofta rör det sig om långa fängelsestraff. Dödstraff kan tillämpas för mord och dråp.
Homosexuella förbindelser är förbjudna och straffbelagda med fängelse i upp till 14 år. Offentliga ömhetsbetygelser bör undvikas i största möjliga mån.
Innehav och/eller import av pornografiskt material är olagligt och straffbelagt med fängelse. Otrohet är olagligt och kan leda till fängelse.
Hämnd och blodshämnd utövas fortfarande och ofta i Papua Nya Guinea, även mot utlänningar. Olagliga eller olämpliga finansiella eller sexuella relationer kan bemötas av icke-juridiska vedergällningar. Kompensationskrav för materiella skador, inklusive på boskap, är vanliga.
Tillstånd bör inhämtas innan fotografering av lokalbefolkning och kulturella symboler och byggnader.
Kokodaleden
Liksom för de andra delarna av landet, rekommenderas iakttagande av stor försiktighet vid vandring på Kokodaleden.
På grund av hot från lokalbefolkningen bör endast välrenommerade och licenserade resebyråer och guider anlitas i samband med vandringen. Innan avresa bör resebyrå eller guide kontaktas för den senaste informationen kring flyg och transportalternativ till Kokodaleden. Vandrare bör också hålla sig kontinuerligt uppdaterade kring eventuella avstängningar av leden och huruvida guiderna har en handlingsplan för om detta skulle vara fallet.
The Kokoda Track Authority (KTA) har vakter utstationerade längs leden och på flygplatserna, vilka tar ut avgifter från alla vandrare som inte har ett giltigt vandringstillstånd. Vandrare bör därför kontrollera att resebyrån/guiden har ordnat dessa tillstånd innan avresa.
Mer information
Papua New Guinea Tourism Authority
Kokoda Track Authority
Kriminalitet och personlig säkerhet
Undvik ensliga områden och att gå ensam, i synnerhet när det är mörkt. Värdeföremål bör gömmas och framför allt kvinnor bör inte klä sig uppseendeväckande. Risken för våldsbrott, våldtäkt och sexuella övergrepp i Papua Nya Guinea är stor. Extra försiktighet bör iakttas vid bankomater.
Bilstölder, våld och rån är tämligen vanliga, i synnerhet i huvudstaden Port Moresby och i Lae. Resenärer uppmanas att alltid köra med låsta bildörrar och fönstren stängda. Bilfärder när det är mörkt ute avråds. Lokala myndigheter har gått ut med en förhöjd varning för väpnade rån och attacker mot välbesökta shoppingcenter i hela landet. Kidnappningar har förekommit. Resenärer bör vara försiktiga, och kontinuerligt hålla sig uppdaterade för nya säkerhetsrisker.
En majoritet av brott sker slumpmässigt, men människor har blivit bortförda av organiserade gäng. En utländsk medborgare kidnappades i en avlägsen del av södra höglandet i februari 2023. Ta inte med dig stora mängder kontanter, dyra smycken eller elektronisk utrustning.
Polismyndigheten i Papua Nya Guinea, Royal Papua New Guinea Constabulary, har begränsade resurser och det kan dröja lång tid från dess att polis larmas till att de kan vara på plats.
Trafiksäkerhet
Onyktra och nyckfulla trafikanter samt överlastade transporter kan utgöra en omedelbar fara vid färd i bil. Det förekommer även undermåligt underhållna fordon på vägarna vilket innebär fara. På grund av svår terräng, extrema oväder och dåligt underhåll av flygplatser är flyg- och helikopterolyckor mer förekommande än i många andra länder.
Vid trafikolyckor skapas snabbt stora folksamlingar och det finns risk för upplopp i samband med dessa folksamlingar. Förare som är inblandade i eller bevittnar trafikolyckor kan hamna i fara. Du bör söka polishjälp så snart som möjligt.
Vid körning ska du alltid ha körkort med dig.
Använd inte allmänna bussar som lokalt kallas PMV. Det har förekommit väpnade incidenter där passagerare som blivit attackerade och rånade.
Resa i landet
Nyheter på engelska
Andra länders och organisationers reseinformation
UD Resklar - reseinformation direkt i fickan
- UD Resklar
Ladda ner appen UD Resklar för att hålla dig uppdaterad om ditt resmål och få aktuell reseinformation direkt i fickan.
Anmäl dig till Svensklistan
- Svensklistan
Lämna uppgifter om var du befinner dig och hur du kan kontaktas under din utlandsvistelse. Uppgifterna kan vid behov användas av UD eller ambassaden för att kontakta dig om en konsulär krissituation skulle inträffa.
Hotbilden mot Sverige och svenska intressen utomlands är sedan tidigare förhöjd.
Svenskar utomlands uppmanas att iaktta ökad försiktighet och förhöjd vaksamhet samt att lyssna på lokala myndigheters råd.
Svenskar utomlands uppmanas också att skriva upp sig på svensklistan samt ladda ner den senaste versionen av appen UD Resklar och där aktivera pushnotiser för aktuellt land.
Uppmaning till svenskar utomlands
Senast uppdaterad 24 juli 2024
Vad gäller i landet du ska resa till? Här på Sweden Abroad och via appen UD Resklar kan du hålla dig uppdaterad om vad som gäller för just ditt resmål. Ambassaderna ger landspecifik reseinformation och aktuell information om det händer något i landet som kan påverka dig som resenär. Läs på innan du åker och håll dig uppdaterad under resan.
Läs mer