- Giltighetstiden för pass och nationella id-kort är 5 år.
- Giltighetstiden för vanliga pass till barn under tolv år har sänkts till tre år. Detta för att yngre barns utseende förändras snabbt. Genom att sänka giltighetstiden minskar risken för missbruk av barns pass
- Svenska medborgare kan beviljas högst tre vanliga pass under en femårsperiod.Vid behov kan provisoriskt pass utfärdas även fortsättningsvis.
- Ett provisoriskt pass är både tidsmässigt och geografiskt begränsat. Om man ansöker om ett provisoriskt pass och har ett vanligt pass som fortfarande är giltigt, kommer det vanliga passet att återkallas och spärras internationellt. Provisoriska pass kan utfärdas av både polisen i Sverige och av en svensk utlandsmyndighet. Polisens provisoriska pass i pass-bokform är maskinläsbara men det är inte utlandsmyndigheternas provisoriska pass i A4-format.
- Svenska passhandlingar är biometriska och uppfyller de krav som finns i EU-förordningen om säkerhet och biometri i pass. Detta innebär att resehandlingarna är försedda med ett datachip som lagrar innehavarens personuppgifter, passfoto och fingeravtryck.
- Många länder kräver att passet ska vara giltigt en viss tid efter hemresan, sex månader är inte ovanligt. Du bör ta reda på vad som gäller i det land du ska åka till. Kontakta landets ambassad eller din researrangör för mer information. Observera att olika krav kan gälla i transitlandet och i landet som är din slutdestination.
- En utlandsmyndighet som utfärdar pass och nationella id-kort har teknisk utrustning för att ta fram underlag till dessa resehandlingar. Ansökan skickas elektroniskt till Sverige för tillverkning.
- Den som ansöker om ett nytt pass eller nationellt id-kort måste göra två personliga besök på passmyndigheten först för att lämna in ansökan och sedan för att hämta det färdiga passet/id-kortet.
- Det är möjligt att förnya pass vid andra svenska ambassader i Europa, vissa av dem kräver inte tidsbeställning. Vänligen se swedenabroad.se för övriga svenska ambassader.
Olika alternativ för svenskar i utlandet
En svensk medborgare bosatt i utlandet kan ansöka om ett nytt pass eller id-kort på olika sätt:
- Vid besök i Sverige: Snabbast och billigast är att ansöka under ett besök i Sverige. Du kan vända dig till vilken passmyndighet som helst. Normalt kan du få det färdiga passet eller id-kortet efter en vecka. Det är också möjligt att hämta den färdiga resehandlingen på en ambassad eller konsulat, det tar då lite längre tid och en utlämningsavgift tillkommer. Det är nödvändigt att i förväg ta kontakt med det passkontor i Sverige där du avser ansöka om pass för att få besked om vilka dokument som krävs för att styrka identitet och svenskt medborgarskap. Information om öppettider med mera finns på: Polisens webbplats.
OBS! Om du har ansökt om pass/ID-kort hos Polisen i Sverige och bett dom att skicka handlingarna till Spanien så kommer du att få ett mail av Polisen när det kommer fram till ambassaden. Vill du hämta upp det på något av våra konsulat vänligen skicka ett mail med namn, personnummer och uppgift om vilket konsulat du vill hämta passet/ID-kortet på.
- På svensk utlandsmyndighet: Ansökan kan ske på de flesta svenska utlandsmyndigheter (ambassader). Att få den färdiga resehandlingen tar mellan två till sex veckor, eftersom passen tillverkas i Sverige och sänds med kurirpost. Resehandlingen kan hämtas på en valfri passmyndighet antingen i Sverige eller utomlands.
- Honorärkonsulaten: Honorärkonsulaten är inte längre passmyndigheter. Detta innebär att de inte kan ta emot ansökningar om vanliga pass och nationellt id-kort. De kan emellertid lämna ut färdiga pass och nationellt id-kort.
Senast uppdaterad 18 jan. 2024, 11.15