Go to content
  • Svenska

Om utlandet

Sudan

Avrådan

Sudan - avrådan

Med anledning av förändringar i säkerhetsläget har Utrikesdepartementet den 23 april 2023 beslutat om att ändra avrådan för Sudan. Följande avrådan gäller:

Med anledning av säkerhetsläget uppmanar Utrikesdepartementet från och med den 23 april 2023 svenskar i Sudan att lämna landet. Vidare avråder UD sedan den 15 april 2023 från alla resor till Sudan.

Avrådan gäller tills vidare.



Ambassadens reseinformation

Sveriges ambassader ger reseinformation per land som riktar sig till svenska resenärer. Om UD avråder från resor står det längst upp på sidan. Om något som påverkar svenska resenärer händer i landet publiceras det under rubriken Aktuella händelser. Ambassaden uppdaterar sidan löpande. 

Senast uppdaterad 12 mars 2024, 16.10

Aktuella händelser

Sedan den 15 april 2023 pågår väpnade strider i Khartoum och i stora delar av västra och södra Sudan. Svenska ambassadens ordinarie kansli är stängt tills vidare.  Ambassadens verksamhet bedrivs tills vidare från Stockholm.

UD avråder från alla resor till Sudan och uppmanar svenskar som befinner sig i Sudan att lämna landet.

Svenskar som befinner sig i Sudan uppmanas att registrera sig på svensklistan.

Svenskar i Sudan uppmanas att stanna inomhus så länge stridigheter pågår, hushålla med resurser, noggrant följa säkerhetssituationen och att löpande hålla kontakt med anhöriga.

UD:s konsulära nödjour nås på telefonnummer +46 (0) 8 405 50 05.

Om du befinner dig i Sudan och vill lämna landet
Ambassadens kansli i Khartoum är stängt och det finns ingen möjlighet för UD att ge konsulärt stöd på plats i Sudan.

I dagsläget har UD inga uppgifter om resor från Sudan som arrangeras av andra länder. Det finns uppgifter om att det finns kommersiella transportalternativ från Port Sudan.

Om du befinner dig i Sudan och vill lämna landet, undersök vilka transportalternativ som kan vara aktuella och säkerställ att du har dina resehandlingar. Skriv upp dig på svensklistan så att UD kan kontakta dig vid behov. Håll kontakt med dina anhöriga.

UD kan inte rekommendera transporter. Det finns risker med alla transportalternativ. Varje person måste göra sin egen säkerhetsbedömning utifrån egna förhållanden och beroende på var man befinner sig.

Om du har lämnat Sudan
Kom ihåg att avanmäla dig från svensklistan om du har lämnat Sudan: Avanmälan - Sweden Abroad. Du kan också meddela UD-jouren  att du har lämnat Sudan.

Om du har lämnat Sudan via ett annat land och behöver konsulärt stöd i det land där du anländer, kontakta svenska ambassaden i det landet. Det finns kontaktuppgifter till svenska ambassader och konsulat på Sweden Abroad och i appen UD Resklar. Du kan också ringa UD-jouren.

Ansökningar om visum eller uppehållstillstånd
Migrationsverket har på sin webbplats samlat frågor och svar för dig som har ansökt eller ska ansöka om visum eller uppehållstillstånd och därmed har behov av att besöka ambassaden i Khartoum: FAQ om ambas­saden i Sudan

Allmänna säkerhetsläget

Forsatta intensiva strider i Khartoum samt i västra och södra Sudan. 

Svenska medborgare i Sudan uppmanas att försöka lämna landet så snart som möjligt.

Terrorism

Både hot och attacker från terroristgrupper förekommer i Sudan, och det bedöms troligt att attacker kan riktas mot västerländska intressen. Flera kidnappningar av utländsk personal har genomförts i Darfur-området från 2009 och framåt. Hotnivån i landet bedöms från den amerikanska ambassaden vara ”kritisk”, särskilt i Darfur-området, och flera sudaneser ansluter sig till extrema rörelser såväl i som utanför landet.

Trots att Sudans regering aktivt försökt motverka etableringen av terroristnätverk och –grupper i landet förekommer dessa i viss utsträckning. I november 2015 gjordes en polisräd mot en Boko Haram-cell utanför Khartoum (Jabal Aulia) där ett 20-tal sudaneser fängslades. Sedan 1993 finns Sudan med på amerikanska utrikesdepartementets lista ”State Sponsors of Terrorism”, ett beslut som togs efter en tids påvisade kopplingar mellan Sudans regim och terroristgrupper såsom al-Qaida, Mujaheddin och Hizbollah.

Resenärer till Sudan bör noga följa utvecklingen genom nyhetssändningar och andra medier, samt se till att anmäla sin närvaro till Svensklistan. Ett bra tips är att regelbundet hålla koll på den här sidan, samt reseinformation från amerikanska, brittiska och norska utrikesdepartementen. 

Naturförhållanden och katastrofer

Värme i kombination med torr luft kan av många upplevas som besvärande. Sandstormar kan förekomma.

Visum och in- och utresebestämmelser

Svenska medborgare behöver visum som i Sverige söks på Sudans ambassad före avresa.Vid inresa i Sudan behöver man hos immigrationsmyndigheten registrera sig senast tre dagar efter inresa för att få ett utresevisum. För inrikes resor behövs ett särskilt resetillstånd som beroende på var det är man ska resa kan ta lång tid och ibland inte godkännas alls. 

Sudans ambassad i Stockholm hittar du på följande länk;

http://sudanembassy.se/?5

Lokala lagar och sedvänjor

Arbetsveckan i Sudan är söndag till torsdag, fredagar mellan 12:30-15:00 är det mesta stängt och låg aktivitet råder.

Trafiksäkerhet

Trafiken är en osäkerhetsfaktor i Sudan med dåliga vägar, bristande trafikplanering och underhåll av fordon.

Kriminalitet och personlig säkerhet

Kriminaliteten och frekventa plundringarna är extremt hög i landet och situationen avseende personlig säkerhet har försämrats. 

Resa i landet

Med anledning av förändringar i säkerhetsläget har Utrikesdepartementet den 23 april 2023 beslutat om att ändra avrådan för Sudan. Följande avrådan gäller:

Med anledning av säkerhetsläget uppmanar Utrikesdepartementet från och med den 23 april 2023 svenskar i Sudan att lämna landet. Vidare avråder UD sedan den 15 april 2023 från alla resor till Sudan.

Avrådan gäller tills vidare.

Sudan - avrådan - Regeringen.se

Observera att den som trots UD:s avrådan reser till Sudan bör kontrollera att man har ett gällande försäkringsskydd. I många fall täcker inte en vanlig reseförsäkring resor till länder och områden som omfattas av reseavrådan. Kontakta ditt försäkringsbolag för att ta reda på vad som gäller för din försäkring.

Hälso- och sjukvård

Den sudanesiska sjukvården har mycket brister på grund av säkerhetsläget i landet.

Lägesuppdatering covid-19

För uppdateringar om det aktuella utbrottet och information om hur Coronavirus smittar, hänvisas till WHO Folkhälsomyndigheten

Fedela Ministry of Health of the Republica of the Sudan

Särskilda inresebestämmelser

Khartoums flygplats är stängd tills vidare. Inga kommersiella flygtrafik. Det råder inga hinder att lämna landet.

Uppmaning till svenskar utomlands

Hotbilden mot Sverige och svenska intressen utomlands är sedan tidigare förhöjd. Svenskar utomlands uppmanas att iaktta ökad försiktighet och förhöjd vaksamhet samt att lyssna på lokala myndigheters råd. Svenskar utomlands uppmanas också att skriva upp sig på svensklistan samt ladda ner den senaste versionen av appen UD Resklar och där aktivera pushnotiser för aktuellt land.

Uppmaning till svenskar utomlands

Senast uppdaterad 24 juli 2024

Ambassaden i Khartoums ordinarie kansli stängt tills vidare

Svenska ambassadens ordinarie kansli är stängt tills vidare. Ambassadens verksamhet bedrivs under tiden från Stockholm. Du kan skicka e-post till ambassaden på ambassaden.khartoum@gov.se . Ambassaden nås per telefon på +46 (8) 405 10 00. Utanför kontorstid kan du kan nå UD:s konsulära nödjour i Stockholm på telefonnummer +46 (0) 8 405 50 05.

E-post till ambassaden

Senast uppdaterad 19 juli 2024

Vad gäller i landet du ska resa till? Här på Sweden Abroad och via appen UD Resklar kan du hålla dig uppdaterad om vad som gäller för just ditt resmål. Ambassaderna ger landspecifik reseinformation och aktuell information om det händer något i landet som kan påverka dig som resenär. Läs på innan du åker och håll dig uppdaterad under resan.

Läs mer