Go to content
  • Svenska

Om utlandet

Thailand

Ansökan om samordningsnummer

Ansökan om samordningsnummer

Du kan antingen lämna in ansökan på ambassaden eller på ett honorärkonsulat i Thailand. Ambassaden skickar handlingarna vidare till Skatteverket som har en handläggningstidtvå-tre månader.

För minderåriga gäller att båda föräldrarna samt barnet måste komma till ambassaden eller honorärkonsulatet.

Ansökan är kostnadsfri.

Tidsbokning

Du ska ha inbokad tid för ansökan. Läs mer här! 

När är barnet född?

Migrationsverkets beslut om svenskt medborgarskap

1) För barn födda före 1 april 2015 till ett ogift par där endast fadern är svensk medborgare måste en "Anmälan om svenskt medborgarskap" göras innan det är möjligt att ansöka om samordningsnummer. Läs mer på Migrationsverkets hemsida.

Automatiskt svensk medborgare

2) Barn födda efter 1 april 2015 är automatiskt svensk medborgare om någon av föräldrarna är svensk medborgare, oavsett var barnet föds.

Vilka handlingar krävs?

Notera att samtliga handlingar måste visas upp i original.

Om en thailändsk handling inte är på engelska måste en översättning göras av en auktoriserad översättare. Samtliga dokument måste därefter legaliseras hos thailändska utrikesministeriets konsulära avdelning. Länk: Naturalization/ Legalization - Ministry of Foreign Affairs (mfa.go.th)

Handlingar från andra länder måste översättas till engelska av en auktoriserad översättare, legaliseras hos berörd myndighet i utfärdande landet samt därefter legaliseras av svensk ambassad landet.

Följande handlingar krävs:

  • Förnamn och efternamn ansökan (Skatteverkets blankett SKV 7750), ifylld och signerad av båda föräldrarna (kan laddas ner från Skatteverkets hemsida alternativt erhållas från ambassaden/konsulatet).
  • Barnets pass (om barnet redan har annat pass) eller annan giltig id-handling.
  • Barnets födelsebevis där föräldrar framgår.
  • Föräldrarnas pass eller giltig fotolegitimation.
  • Personbevis från Skatteverket om svensk far eller svensk mor är född utanför Sverige.
  • Vigselbevis om föräldrarna är gifta alternativt registerutdrag från Skatteverket om vigseln är registrerad i Sverige.
  • Om modern är svensk och/eller folkbokförd i Sverige krävs handling som styrker moderskapet (styrker att kvinnan har fött barnet), exempelvis en signerad födelsejournal eller ett signerat intyg från sjukhuset där barnet föddes samt bestyrkt engelsk översättning.
  • Om föräldrarna inte var gifta med varandra vid barnets födelse och endast fadern är svensk medborgare krävs att faderskapet är fastställt. För att en utländsk faderskapsfastställelse ska vara giltig i Sverige är utgångspunkten att den har skett genom ett avgörande i domstol eller genom en i det aktuella landet giltig bekräftelse. För fastställande av faderskap i Thailand ska familjen vända sig till registreringskontoret i distriktet där barnet föddes eller är registrerat. Registreringskontoret avgör huruvida faderskapet kan fastställas via bekräftelse, genom att barnet och föräldrarna ger sitt medgivande. Om medgivande inte är möjligt krävs ett avgörande i domstol, i Juvenile and Family Court.

    Observera att faderskapet bör vara fastställt innan ett eventuellt giftermål mellan modern och fadern. Om vigsel sker utan att faderskapet är fastställt kan inte längre faderskapet fastställas i Thailand på ett sätt som gör att det blir giltigt i Sverige. 
Senast uppdaterad 28 okt. 2024, 10.07