Go to content
  • Svenska

Om utlandet

Turkiet

Sektionen för turkisk-svenskt samarbete i Istanbul

Sveriges generalkonsulat i Istanbul välkomnar härmed ansökningar om bidrag till projekt som ska genomföras under 2025.

Generalkonsulatet disponerar sedan 2001 medel för att främja samarbete mellan Sverige och Turkiet. Stödet styrs av Sveriges resultatstrategi för reformsamarbete med Västra Balkan och Turkiet 2021–2027. Det övergripande målet för strategin är EU-närmandet. Du hittar strategin här. Med hjälp av dessa medel önskar vi i detta syfte stödja civilsamhälleliga organisationer runt om i Turkiet, fungera som en resurs för våra samarbetsparters samt utgöra en plattform för offentlig debatt.

Inför 2025 välkomnar vi särskilt ansökningar rörande projekt för att:

  • Bidra till stärkt respekt för mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer.
  • Bidra till stärkta förutsättningar för ett jämställt samhälle.
  • Värna ett oberoende och pluralistiskt civilsamhälle samt yttrande- och mediefrihet.
  • Främja ungas demokratiska deltagande.
  • Bidra till synergier mellan handel och bistånd.
  • Bemöta utmaningar kopplat till migration samt öka migranters och flyktingars åtnjutande av rättigheter.

Vi uppmuntrar projekt som skapar samarbete mellan olika institutioner i samhället, som inbegriper aktiviteter i flera regioner i Turkiet och som finansieras av flera bidragsgivare. Ett jämställdhetsperspektiv ska genomsyra såväl den ansökande organisationen som det specifika projektets arbetsmetoder och aktiviteter.

Urvalet kommer att ske i tre steg:

  1. Organisationer välkomnas att skicka sin projektidé enligt bifogad mall till oss senast den 16 juli 2024. Ansökan skickas digitalt till istanbul.sektionen@gov.se
    Generalkonsulatet kommer att granska alla inkomna projektidéer och kontakta de organisationer som går vidare till nästa steg.
  2. En komplett ansökan kommer att begäras om projektidén gått vidare (mer information om efterfrågade dokument ges i detta steg).
  3. Intervjuer genomförs med kortlistade organisationer.

Riktlinjer för ansökan

Officiellt registrerade civilsamhällesorganisationer, stiftelser, föreningar, tankesmedjor, fackföreningar och universitet är välkomna att söka. Individer och vinstdrivande företag är ej behöriga att söka. Projektansökningar som rör Syrienkrisen hänvisas till Sidas Syrienkrisstrategi.

För att vi ska kunna bedöma ert projekt måste ni fylla i mallen ”Concept note – call for project applications” som finns här. Innan ni fyller i formuläret rekommenderar vi att ni läser hela resultatstrategin.

Stöd kan inte ges till projekt som har ett humanitärt eller psykosocialt fokus.

Mallen för projektidén ska fyllas i skrivas på engelska och inkludera totalsumman som projektansökan avser (anges i turkisk lira).

Vid frågor, vänligen kontakta: istanbul.sektionen@gov.se

Senast uppdaterad 31 maj 2024, 12.19