Den 9 juni 2024 är det val till Europaparlamentet. Från utlandet kan personer med rösträtt antingen brevrösta eller förtidsrösta på plats på olika vallokaler runtom i USA.
Alla personer med rösträtt som befinner sig i utlandet kan rösta från utlandet. Detta gäller både dem som är bosatta i utlandet och de som temporärt befinner sig utanför Sverige. Du kan läsa mer om rösträtt längre ner på sidan.
Som alltid röstar man i förtid när man befinner sig i utlandet. Man kan inte rösta på själva valdagen utanför Sverige. Du kan tidigast förtidsrösta i utlandet den 16 maj.
Röstmottagning på generalkonsulatet i San Francisco:
- Torsdag 16 maj kl. 14-16
- Fredag 17 maj kl. 12-14
- Måndag 20 maj kl. 08-10
- Tisdag 21 maj kl. 10-12
- Onsdag 22 maj kl. 14-16
- Torsdag 23 maj kl. 16-19
- Fredag 24 maj kl. 08-10
- Tisdag 28 maj kl. 13-15
Röstmottagning på honorärkonsulatet i Los Angeles:
- Måndag 20 maj kl. 09-16
- Tisdag 21 maj kl. 09-16
Tel: +1 (424) 372-3444
E-post: losangeles@consulateofsweden.org
Länk till övriga platser med röstmottagning i USA
Behöver jag ett röstkort för att kunna rösta?
Nej, det behövs inte, du kan rösta ändå om du uppfyller kraven för rösträtt (se nedan). Om du inte fått brevröstmaterial skickat till dig senast den 25 april så kan du beställa från Valmyndigheten, din hemkommun, eller från ett konsulat/ambassad i USA.
Jag vet inte om jag är med i röstlängden - kan jag rösta ändå?
Ja det kan du om du uppfyller kraven för rösträtt nedan. Din röst räknas som en anmälan till röstlängden i 10 år framåt.
Förtidsrösta personligen på vallokal
Ta med giltig ID-handling (t ex pass eller körkort) och ditt röstkort för att rösta. Du kan rösta även utan röstkort så länge du uppfyller kraven för rösträtt nedan. Du måste kunna uppge ditt svenska personnummer för att kunna rösta.
Svenska medborgare som aldrig varit folkbokförda i Sverige har inte rösträtt i valet.
Brevrösta
Brevröstmaterial för valet till Europaparlamentet, inklusive utlandsröstkort, skickas automatiskt till alla personer med rösträtt i utlandet och ska ha nått alla senast den 25 april, vilket är första dagen man kan brevrösta. Valmyndigheten använder sig av informationen som finns i röstlängden, som är baserad på din adress i Skatteverkets folkbokföring. Du kan uppdatera dina uppgifter genom att fylla i blanketten “Ny adress/röstlängd för utvandrad, Anmälan (SKV 7842).
Du kan även begära brevröstmaterial från Valmyndigheten, din hemkommun, eller genom att skicka en e-post med komplett postadress till en ambassad/konsulat i USA. Du kan tidigast skicka din brevröst den 25 april.
Rösträtt i valet till Europaparlamentet
- Du måste fylla 18 år senast på valdagen (9 juni 2024), och
- Vara svensk medborgare som är, eller någon gång varit, folkbokförd i Sverige, eller
- Vara medborgare i en annan EU:s medlemsstat, folkbokförd i Sverige och ha anmält dig till den svenska röstlängden minst 30 dagar innan valdagen.
Svenska medborgare som är bosatta i annat EU-land kan välja att rösta i det landet i stället genom att anmäla sig till röstlängden där. Hen kommer då strykas från röstlängden i Sverige.
Röstlängden
Utlandssvenskar finns med i röstlängden i tio år efter det att utvandringen registrerats i folkbokföringen. Röstlängden baseras på information från folkbokföringen så därför är det viktigt att se till att uppdatera adressuppgifter. Röstlängden sammanställs 30 dagar innan valdagen.
Efter tio år måste man göra en skriftlig anmälan till Skatteverket i Sverige för vara kvar i röstlängden i en ny tioårsperiod. Ny adress/röstlängd för utvandrad, Anmälan (SKV 7842)”. Anmälan ska vara inne hos Skatteverket 30 dagar före valet.
Om en anmälan inte är gjord 30 dagar före valet, och man därmed inte är med i röstlängden, så kan man ändå rösta. En röst från utlandet räknas som en anmälan till röstlängden för 10 år framåt. En röst från utlandet räknas så länge rösten når Valmyndigheten dagen före valdagen.
Läs mer på Valmyndighetens webbplats