Go to content
Alternate Text

Sveriges ambassad Santiago, Chile

Sveriges ambassad i Santiago de Chile representerar Sverige i både Chile och Peru.

Lokaltid i Chile

Brev från ambassadör Oscar Stenström

Viktig information om eventuell flygning från Chile till Sverige.

För drygt två veckor sedan skrev jag ett brev till alla svenskar i Chile om att flygtrafiken inom kort skulle upphöra från Santiago till Europa. Då gick det fortfarande att lämna Chile via Brasilien och jag uppmanade alla som ville resa att snabbt boka en biljett. Flera följde detta råd.

Nu har flygen till Europa slutat att gå och jag har idag ingen information om när de kommer att återupptas. Coronakrisen kommer att pågå länge och drabba våra samhällen i vågor. Det gör att få flyg kommer att gå mellan våra kontinenter. Det råder exempelvis inreseförbud till Sverige. Huvudsakligen kan endast svenska medborgare eller personer med uppehållstillstånd som har för avsikt att återvända hem resa in.

Jag förstår att många är oroliga. Som resenär har du ansvar för din egen situation. Det pågår just nu en diskussion mellan EU-länder om att eventuellt arrangera ett repatrieringsflyg. Det finns inget beslut om eller när det kan komma att ske. Dessa flyg är dyra, aviseras med kort varsel och varje resenär betalar sin egen biljett. Flera repatrieringsflyg har lämnat Santiago halvtomma och därför finns tvekan bland mina kollegor.

Om fler repatrieringsflyg kommer arrangeras mellan Santiago och Europa skulle priset för varje resenär sannolikt ligga över 10 000 SEK för en enkelbiljett.
Detta är endast en mycket grov uppskattning som jag baserar på vad de tidigare repatrieringsflygen kostat från Santiago.
Jag ber dig som är strandsatt i Chile att omedelbart kontakta svenska ambassaden i Santiago om du är säker på att du kommer vilja köpa en plats på ett plan som eventuellt avgår från Santiago till Europa i slutet av nästa vecka. 
Jag vill förstå hur många som med kort varsel vill lämna Chile under dessa premisser.
Ring oss på +56 2 29401700 eller maila på
ambassaden.santiago-de-chile@gov.se.

Om repatrieringsflyg kommer att arrangeras blir det sannolikt de sista säkra möjligheterna att lämna Chile direkt till Europa på många veckor kanske flera månader. Jag har ingen information om att något kommersiellt bolag med 100%-ig säkerhet kommer att flyga från Santiago till Europa under maj. Om juni finns ingen säker information, bara förhoppningar.

Jag rekommenderar inte någon att i dagsläget köpa biljetter hos de reguljära flygbolagen för maj eller juni eftersom inget bolag kan garantera att planen verkligen avgår. Risken är att du binder upp pengar hos ett flygbolag som inte med säkerhet kan ta dig till Sverige. Du är sällan garanterad att få pengarna tillbaka utan får ofta bara en möjlighet att resa senare under året eller få ett presentkort/voucher som endast kan användas på just detta bolag. Detta trots att det finns regler om motsatsen inom EU.

Stannar du kvar i Chile behöver du kanske se över din situation, ditt visum, resehandlingar och försäkringar för att klara flera månader utan möjlighet att resa till Sverige. På ambassadens hemsida finns information om detta och mycket annat, läs ambassadens reseinformation samt frågor och svar. Resenärer måste anpassa sig till situationen och acceptera en hög grad av ovisshet.

Vänliga hälsningar,

Oscar Stenström
Sveriges ambassadör

PS.

Är du nödställd och inte kan betala för en ny biljett

Om du har otillräckliga ekonomiska medel bör du i första hand kontakta ditt försäkringsbolag. Om du saknar försäkring bör du kontakta familj och vänner och be dem överföra pengar. Ambassaden kan i första hand bistå med hjälp att se över den ekonomiska situationen, men ansvaret ligger fortfarande huvudsakligen på dig. I de fall det är svårt att tillgodogöra sig egna medel finns möjligheter för UD att bistå med banköverföring eller möjlighet för anhöriga att deponera medel via UD. Möjlighet finns också att ansöka om ett ekonomiskt lån men då krävs att alla andra möjligheter ska vara uttömda och det är ett lån som ska betalas tillbaka i sin helhet.
Läs mer om konsulärt bistånd här >>

Senast uppdaterad 21 apr. 2020, 09.44