I Utrikesdeklarationen 2023 annonserades ett stärkt engagemang för demokrati, liksom i utrikesförvaltningens strategiska inriktning för mandatperioden.
I korthet går demokratisatsningen ut på att Sverige i alla sammanhang ska stå upp för demokratiska principer, arbeta för att stärka demokratin och uttrycka kritik när den brister eller riskerar att försvagas. Liksom med den feministiska utrikespolitiken är tanken att demokratiperspektivet ska genomsyra utrikesförvaltningens arbete och spänna över den samlade utrikespolitiken och alla UD:s verksamhetsområden: utrikes- och säkerhetspolitik, politiken för internationellt utvecklingssamarbete samt internationell handel och främjande.
Följande områden kan ses som en utgångspunkt och inspiration för hur UD och utlandsmyndigheterna ska arbeta vidare med demokratisatsningen:
- Främja och stärka civilsamhället, inklusive MR-försvarare. Även fackliga organisationer spelar en avgörande roll för att stärka människor möjligheter att påverka sin vardag och ska stöttas.
- Stärka fria och oberoende medier och demokratins röstbärare (såsom kulturarbetare), inklusive på internet för att motverka desinformation
- Stödja demokratiska processer och valmyndigheter
- Främja framväxten av effektiva och oberoende institutioner, inklusive frånvaro av korruption
- Främja jämlikhet
- Stärka politiska system med konkurrerande politiska partier (inklusive parlament)
- Stödja stärkandet av respekt för rättsstatens principer
- Främja och skydda allas åtnjutande av mänskliga rättigheter
- Stärka kvinnors politiska deltagande
- Främja ungas engagemang i demokrati