Go to content

Fredrick Lee-Ohlsson om vägen till WFP och råd till framtida FN-svenskar

Fredrick Lee-Ohlsson arbetar som chef för FN:s livsmedelsprogram (WFP) EU-kontor i Bryssel. Med en bakgrund som diplomat och en passion för globala frågor sedan barndomen, berättar han om de formativa upplevelserna som inspirerade hans karriär, arbetsvardagen i Bryssel, och ger värdefulla råd till framtida FN-arbetare.

Hur började ditt intresse för globala frågor och FN?

Jag hade redan som barn ett omvärldsintresse. Min uppväxt under 1990-talet dominerades av Bosnienkriget och den fasansfulla massakern i Srebrenica 1995 liksom folkmordet i Rwanda 1994.  Dessa var formativa ögonblick för mig. Jag såg det enorma mänskliga lidandet och omvärldens oförmåga att stoppa detta. FN spelade en viktig roll, men misslyckades att skydda människor. Det fick mig att förstå betydelsen av diplomati men också konsekvenserna när diplomatin inte når ända fram. Det sporrade mig till att vilja bidra till att förändra världen och förhindra morgondagens tragedier, massakrer och folkmord.

Har du någon vanlig arbetsdag, hur ser den i så fall ut?

Nej och det är kanske det som är mest stimulerande! I mitt jobb i Bryssel träffar jag EU-ambassadörer, EU-parlamentariker och EU-tjänstemän i Kommissionen. Jag företräder WFP och deltar i olika evenemang, möten och paneler. För ett par månader sedan uppdaterade jag Europaparlamentets utrikes- och bistandsutskott om den humanitära situationen i Etiopien. Förra månaden stod jag värd för ett viktigt rundabordssamtal om den humanitära situationen i Sahelregionen. Och förstås den humanitära krisen i Gaza och den mänskliga tragedi som utspelas sedan oktober. Vårt kontor anordnar besök till Bryssel av landchefer från världens olika kriser och deltar i möten om kriserna i Ukraina, Sudan och Afghanistan för att nämna några. Därutöver försöker jag att besöka vår verksamhet i fält. Sedan jag tillträdde har jag besökt Kenya, Centralamerika och Sahel. Det är viktigt för att få förståelse för vår verksamhet i fält och också för att kunna vara trovärdig som företrädare i Bryssel.

Vilka kvalifikationer och erfarenheter tror du var avgörande för att du fick ditt jobb på WFP?

Jag tror att mitt yrke och min bakgrund som diplomat faktiskt var helt avgörande. WFP hade sökt utan framgång efter en chef för EU-kontoret både internt och externt innan utan att hitta rätt. Min bakgrund liksom mitt kontaktnätverk och kunskap om EU-maskineriet i Bryssel tack vare att vara diplomat var det som gjorde skillnad.

Vilka råd skulle du ge till någon som vill arbeta inom FN?

Om du befinner dig i början av din karriär skulle jag rekommendera en JPO- eller UNV-tjänst. Det är ofta ingången till FN. Sverige bör satsa på dessa tjänster för att långsiktigt få in fler svenskar inom FN. Däremot kan det vara svårt att avancera karriärmässigt inom FN givet att det är många parametrar som behöver vara rätt och framför allt att europeiska länder ofta är väl representerade i FN-systemet. Om du befinner dig mitt i karriären skulle jag nog råda dig till att vänta tills du är i chefsposition. Överlag rekommenderar jag också att söka sig ut i fält, framför allt om du är ung och har språkkunskaper utöver engelska.

Kan du berätta om en viktig milstolpe i din karriär inom FN?

En viktig milstolpe var faktiskt för några veckor sedan då jag hade gjort ett år i FN-tjänstgöring!

Senast uppdaterad 03 juli 2024, 09.45