Go to content

Covid-19/Coronaviruset i Libanon: Svar på vanliga frågor

Klicka på rubriken för svar på vanliga frågor. Vi uppdaterar löpande ambassadens reseinformation. Ladda ner appen UD Resklar och aktivera pushnotisar för att nås av reseinformation från ambassaden direkt i mobilen. Följ oss även på Facebook@SwedeninLibanon.

 

Kommer UD att hjälpa svenskar att ta sig hem?

UD och ambassaden bistår strandsatta svenskar i Libanon med råd och information om extrainsatta flyg. UD:s möjligheter att bistå kan i nuvarande situation påverkas av omständigheterna som nu råder. Flygplatsen i Beirut är öppen sedan 1 juli och flygtrafiken har återupptagits.

Generellt sett är resande själva ansvariga för att ta sig hem via sin resebyrå, sitt resebolag eller försäkringsbolag. UD:s rekommendation är generellt sett att försöka ta de resmöjligheter som ges om man hade planerat att resa hem relativt snart, givet att den globala situationen är så osäker.

Vad kan jag som befinner mig i Libanon mer göra?

Om du befinner dig på resa utomlands, följ lokala anvisningar och nyheter, skriv upp dig på Svensklistan ladda ner appen UD resklar och aktivera pushnotiser för Libanon. Det är viktigt att försäkra sig om att man har en försäkring som täcker den förlängda vistelsen utomlands. Eftersom försäkringsbolagen har olika regler är det bra att ta reda på vad som gäller i ditt fall. Kontakta därför ditt försäkringsbolag för att försäkra dig om att du har en reseförsäkring som täcker hela din vistelse i Libanon.

Kan man mellanlanda i Europa på väg hem från Libanon för att resa vidare till Sverige?

I många EU-länder, tex Tyskland och Frankrike, är det möjligt för svenskar och personer med permanent bosättning i Sverige att mellanlanda för vidare hemresa till Sverige. Du måste dock kunna visa upp att du är permanent bosatt i Sverige och på väg hem. Om du ska mellanlanda i ett EU-land, kontrollera alltid respektive lands reseinformation på ambassadernas hemsidor www.swedenabroad.se.

Resa via Frankfurt
https://www.swedenabroad.se/sv/om-utlandet-för-svenska-medborgare/tyskland/reseinformation/ambassadens-reseinformation/aktuella-händelser/

Resa via London
https://www.swedenabroad.se/sv/om-utlandet-för-svenska-medborgare/storbritannien/reseinformation/ambassadens-reseinformation/aktuella-händelser/

Resa via Larnaca
https://www.swedenabroad.se/sv/om-utlandet-för-svenska-medborgare/cypern/reseinformation/ambassadens-reseinformation/aktuella-händelser2/

Resa via Istanbul
https://www.swedenabroad.se/sv/om-utlandet-för-svenska-medborgare/turkiet/reseinformation/ambassadens-reseinformation/aktuella-händelser/

Resa via Abu Dhabi/Dubai
https://www.swedenabroad.se/sv/utlandsmyndigheter/förenade-arabemiraten-abu-dhabi/

Resa via Doha
https://www.swedenabroad.se/sv/utlandsmyndigheter/qatar-doha/

Resa via Bukarest
https://www.swedenabroad.se/sv/utlandsmyndigheter/rumänien-bukarest/

Resa via Bratislava
https://www.swedenabroad.se/sv/om-utlandet-för-svenska-medborgare/slovakien/

Vad gäller transit genom Paris kräver franska myndigheter ett intyg för alla som ska resa in i eller igenom Frankrike. Intyget kan laddas ner här. Ifyllt intyg ska visas upp vid ombordstigning. Mer information om Frankrike  finns på Sveriges ambassad i Paris hemsida.

Dessutom ska alla resenärer som på väg till Sverige transiterar via ett EU-länd ha personbevis för att bevisa att de är folkbokförda i Sverige. Personbevis kan beställas och skrivas ut på engelska från Skatteverkets hemsida.  https://skatteverket.se/privat/folkbokforing/bestallpersonbevis.4.18e1b10334ebe8bc80003671.html#!/valjare/steg1?q=personbevis

Här följer länk till Polisens hemsida vad gäller inresebestämmelser vid resor till Sverige: 
https://polisen.se/om-polisen/polisens-arbete/granspolisen/sa-paverkas/

https://polisen.se/en/the-swedish-police/the-coronavirus-and-the-swedish-police/faq/

Jag har blivit strandad i Libanon men saknar pengar för uppehälle (ex. logi, mat, övriga omkostnader), vad kan UD göra för att hjälpa mig?

Om man har en giltig försäkring för resan ska man i första hand kontakta sitt försäkringsbolag för att klargöra vad försäkringen omfattar. Enskilda försäkringsbolag kan ha olika bestämmelser. Saknar man försäkring kan man höra med familj och vänner om de kan hjälpa till att föra över pengar.

Vad innebär det tillfälliga förbud mot resor till Sverige som nu har förlängts till 22 december?

Sverige har infört ett tillfälligt inreseförbud för att begränsa icke-nödvändiga resor till Sverige över en yttre gräns, det vill säga från länder utanför EU/EES med undantag för Storbritannien och Schweiz. Beslutet gäller i dagsläget till och med 22 december 2020.

Mer information om kategorierna hittas på polisens hemsida. 
https://polisen.se/om-polisen/polisens-arbete/granspolisen/sa-paverkas/fragor-och-svar-om-det-tillfalliga-inreseforbudet/

Senast uppdaterad 23 okt. 2020, 12.21