Go to content

Praktiktjänstgöring vid Unesco-delegationen

Praktiktjänstgöring vid Unesco-delegationen i Paris höstterminen 2025.

Unesco är FN:s organ för utbildning, vetenskap, kultur och kommunikation. Delegationen arbetar aktivt med att påverka global policy inom Unescos mandat. Inom Agenda 2030 har Unesco en viktig betydelse genom sitt breda mandat. Unesco leder arbetet med utbildningsmålet och har en viktig roll även till exempel inom arbetet för havsmålet och målet om fredliga samhällen. Unesco har även i uppgift att arbeta med skydd av kulturarv (som tex Världsarvskonventionen) inklusive skydd av kulturarv i konflikt. Unesco är också det FN-organ som har uttryckligt mandat att skydda och främja yttrandefrihet och pressfrihet.

Den svenska delegationen vid Unesco verkar aktivt för att få genomslag för svenska hållningar och intressen i Unescos arbete, genom erfarenhetsutbyte, granskningar, förhandlingar och policyformulering.

Uppgifter under praktiken 
Praktikanter vid Unesco-delegationen erbjuds att tillsammans med handledare medverka i den dagliga verksamheten, både vid möten i Unesco, och i det interna arbetet vid delegationen. I detta ingår bland annat att följa mötesverksamhet i substans och skriva rapporter. 

Din bakgrund och kompetens 
Du ska vara universitets- eller högskolestuderande, och det är positivt med viss internationell erfarenhet. Du behöver vidare förmåga att snabbt ta till dig komplexa frågeställningar, liksom förmåga till ansvarstagande och att arbeta självständigt. Du behärskar engelska i tal och skrift och har goda kunskaper i franska.

Övrigt 
Praktiken bör motsvara en termins studier och ska utgöra en del av, eller göras i anslutning till, en pågående utbildning som leder till examen.

För att göra praktik hos oss behöver du själv säkerställa att du uppfyller eventuella krav som kan gälla för inresa i det aktuella landet. Vid försämrad lägesbild i regionen kan praktiken komma att avbrytas i förtid. UD eller utlandsmyndigheten står inte för några eventuella kostnader detta kan medföra för praktikanten.

Din ansökan ska innehålla CV och personligt brev där du beskriver syftet med praktiken samt varför du vill göra den hos just oss. Bifoga också intyg som styrker hur praktiken kopplar till din utbildning. Fördelning av praktikplatserna görs efter intervju.

För praktik inom Utrikesdepartementet krävs svenskt medborgarskap (dubbelt medborgarskap är i princip inget hinder). Vi arbetar aktivt för att vara en arbetsplats fri från diskriminering. Regeringskansliet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Vi ser jämställdhet och mångfald som en styrka och tillgång.

Om du blir erbjuden och tackar ja till en praktikplats har du inte rätt att senare tacka ja till annan praktikplats i utrikesförvaltningen under samma termin. Vi erbjuder sökanden normalt bara en praktikperiod inom utrikesförvaltningen.

Det går att söka stipendium för Erasmus-praktik under tiden som du praktiserar på delegationen. Stipendiet täcker dina merkostnader och innebär inte något hinder från att också erhålla studiebidrag under praktikperioden.

Som praktikant på delegationen går det att ansöka om boende vid svenska studenthemmet i Paris. Studenthemmet är beläget i Cité Universitaire i södra Paris som byggdes som ett fredsprojekt under mellankrigstiden. På svenska studenthemmet bor ungefär 40 studenter, praktikanter och doktorander från hela världen. Hyran är lägre än på många andra håll i Paris och på varje våning delar residenterna kök och badrum, se www.svenskastudenthemmet.com/sv/

För mer information om villkoren för praktik inom UD, se Praktik i utrikesförvaltningen.

För mer information om delegationen, se www.swedenabroad.se/sv/utlandsmyndigheter/oecd-unesco/

Är du intresserad?
Vill du veta mer om praktiken, kontakta Malin Nilsson Doria, unesco-del.paris@gov.se

Välkommen med din ansökan inklusive CV och studieintyg där antalet poäng m.m. framgår senast den: information om sista ansökningsdatum meddelas under våren 2025. Ansök via rekryteringsverktyget på Lediga praktikplatser - Regeringen.se

Senast uppdaterad 06 sep. 2024, 09.49