Go to content

Sveriges tid i Unescos styrelse – ett projekt för hela Regeringskansliet

Under de senaste fyra åren har Sverige varit medlem i Unescos styrelse. Det har varit en intensiv och spännande period för delar av Regeringskansliet, inte minst för Utbildningsdepartementet som ansvarigt departementet.

Unesco är en viktig plattform för Sverige, framför allt när det gäller så kallade internationella motvindsfrågor. Det handlar bland annat om press- och yttrandefrihet, journalisters säkerhet, kulturskapares rättigheter och frågor som rör sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter.

Utbildning som en drivkraft för hållbar utvecklig och insatser mot kulturarvsförstörelse och illegal handel med kulturföremål är andra viktiga frågor. Detta har lett till att flera departement och andra myndigheter, främst Sida, har varit inblandade i arbetet.

Lätt att dra åt samma håll

Mats Djurberg, kanslichef och generalsekreterare på Svenska Unescorådets kansli, under Utbildningsdepartement, har samordnat Sveriges olika initiativ under den här tiden.

– Att samordna olika insatser från ett stort antal aktörer är en stor utmaning, men under Sveriges fyra år i Unescos styrelse har just detta fungerat mycket väl. Jag blev genuint överraskad och imponerad av hur lätt det var att samla så många med så pass olika agendor och prioriteringar och få dem att dra åt samma håll som Team Sweden, säger Mats Djurberg.

Fokus på jämställdhet och yttrandefrihet

Arbetet har naturligtvis inte varit begränsat till Stockholm utan Sveriges delegation vid Unesco i Paris, ledd av ambassadör Annika Markovic, har haft en nyckelroll för att se till att Sverige har haft en tydlig röst i styrelsen.

– Vi har under våra år i Unescos styrelse fått stort genomslag för svenska prioriteringar och jag är väldigt nöjd med det vi åstadkommit. Om du skulle fråga övriga medlemsländer vad Sverige har drivit i styrelsen så är svaret tydligt: jämställdhet, yttrandefrihet och reformering av Unesco. Detta har varit våra ledord som har lett till många konkreta och viktiga beslut. Vi har också fått uppskattande ord från sekretariatet som anser att Sverige varit en kritisk men konstruktiv kraft. I rollen som vice-ordförande i styrelsen har vi aktivt arbetat för ökad transparens och effektivitet i styrelsens arbetsmetoder. Delegationen har verkligen uppskattat det stöd vi fått från olika delar av Regeringskansliet, säger Annika Markovic.
Läs om Unesco här
Läs om Svenska Unescorådet här

Senast uppdaterad 15 dec. 2017, 15.47