Go to content

Säkerhetsdialog om internationellt samarbete mot spridning av massförstörelsevapen till icke-statliga aktörer

Risken att icke-statliga aktörer, inklusive terrororganisationer, får tag i massförstörelsevapen utgör ett fortsatt hot mot säkerheten i Europa. Internationellt och regionalt samarbete är därför fortsatt viktigt för att förhindra att dessa vapen hamnar i orätta händer. Sveriges ordförandeskap i FSC stod under dagen värd för en säkerhetsdialog om internationellt och regionalt samarbete som verktyg i implementeringsarbetet med FN:s säkerhetsrådsresolution 1540, med FN:s förre vice generalsekreterare Jan Eliasson som huvudtalare.

Nästa år är det 15 år sedan FN:s säkerhetsrådsresolution 1540, som syftar till att förhindra spridning av massförstörelsevapen till icke-statliga aktörer, antogs av ett enigt säkerhetsråd. Många framsteg har gjorts sedan dess, men vägen är ännu lång till dess fulla implementering. Parallellt har terrororganisationer fortsatt intressera sig för att skaffa sig tillgång till massförstörelsevapen och i konflikten i Syrien har FN-utredningar slagit fast att kemiska vapen har använts av Daesh.

I egenskap av världens största regionala säkerhetsorganisation är OSSE en mycket viktig aktör i arbetet med att stötta FN:s 1540-kommitté i implementeringsarbetet med resolution 1540. Mot bakgrund av detta och med anledning av att Sverige fram tills årsskiftet fungerar som vice-ordförande för 1540-kommittén, anordnade det svenska ordförandeskapet i Forumet för säkerhetssamarbete under dagen en högaktuell säkerhetsdialog på temat ”Internationellt och regionalt samarbete som verktyg för implementeringen av FN:s säkerhetsrådsresolution 1540”.

Huvudtalare för säkerhetsdialogen var FN:s förre vice generalsekreterare tillika Sveriges tidigare utrikesminister, ambassadör Jan Eliasson, som närvarade i sin nuvarande kapacitet som styrelseordförande för Stockholms internationella fredsforskningsinstitut SIPRI. Ambassadör Eliasson tryckte genomgående i sin presentation på vikten av samarbete och på OSSE:s särskilda roll i arbetet med implementeringen av resolutionen, då risken för att icke-statliga aktörer fick tag i massförstörelsevapen utgjorde ett fortsatt hot mot säkerheten i Europa.

”Risken att terrororganisationer skaffar sig tillgång till massförstörelsevapen är fortfarande närvarande, vilket tyvärr understryker den fortsatta relevansen av FN:s säkerhetsrådsresolution 1540. OSSE har en mycket viktig roll att spela i resolutionens implementeringsarbete och vi i Europa har ett ansvar för att få ordning på vårt eget hus samt hjälpa varandra i att bekämpa den allvarliga risk som spridning av massförstörelsevapen innebär”.

Att både kvinnor och män får möjlighet att delta i arbetet med nedrustning och implementeringen av resolution 1540 är en nyckel för att uppnå framgång, konstaterade Eliasson – som även belyste att FN:s kontor för nedrustningsfrågor (UNODA) var det första FN-organet som införde en handlingsplan för jämställdhetsintegrering.

Avslutningsvis underströk Eliasson att hotet från icke-statliga aktörers försök att skaffa sig tillgång till massförstörelsevapen endast kunde hanteras genom samarbete. ”Ordet tillsammans, är kanske världens viktigaste ord idag. Ensam fungerar helt enkelt inte”, avslutade Eliasson sin presentation.

Utöver Eliasson deltog även direktör Ana Hinojosa från Världstullorganisationen och Ali Rached från Interpol, som presenterade sina respektive organisationers arbete med att stötta implementeringen av resolution 1540. OSSE har sedan år 2011 ett samförståndsavtal med UNODA, i vilket de båda organisationerna har åtagit sig att samarbeta till stöd för resolution 1540:s implementering. Frågan står regelbundet på agendan i Forumet för säkerhetssamarbete och OSSE har en unik förmåga att nå ut till deltagarstaterna i OSSE-regionen, identifiera deras stödbehov samt bidra till att ta fram nationella handlingsplaner för effektiv implementering av resolution 1540.

Läs OSCE:s pressmeddelande här.

Senast uppdaterad 17 okt. 2018, 15.37