Go to content

Ambassadör Jon Åström Gröndahls månadsbrev

Till alla svenskar i Thailand

Kära alla,

Det har blivit dags för mitt första nyhetsbrev till alla i Thailand med koppling till Sverige. Jag vet att min företrädare Staffan Herrströms motsvarande brev var uppskattade och jag vill gärna fortsätta traditionen med att regelbundet skicka ett par rader med information om mitt och ambassadens arbete. Ni utgör en viktig grupp för oss som arbetar på ambassaden och jag ser fram emot att ha kontakt med många av er i olika sammanhang. 

Efter att jag anlände i Bangkok i början av september har det varit en intensiv läroperiod. Jag har lagt mycket fokus på att sätta mig in i våra interna rutiner och hur arbetsplatsen fungerar.  Ambassaden i Bangkok är idag en av Sveriges största utlandsmyndigheter och uppdraget är således mycket omfattande. Eller som en klok person beskrev det strax före att jag lämnade Stockholm: ”du kommer till en ambassad som gör allt en ambassad kan göra”. Och detta stämmer verkligen. Bland uppgifterna finns både handelsfrämjande, konsulär verksamhet, bevakning av den politiska och ekonomiska utvecklingen, regionalt utvecklingssamarbete, migration och samarbete inom både försvarsområdet och mellan våra respektive polismyndigheter. 

I Stockholm arbetade jag under flera år med konsulära frågor och det sista halvåret innan flytten till Thailand kunde jag på håll följa arbetet med att bistå svenskar i Thailand som hamnat i kläm på grund av Covid-19. Stora delar av ambassaden i Bangkok var involverad i hanteringen. Imponerande insatser och ett verkligt lagarbete. Som vi alla känner till har resandet minskat dramatiskt och vi har i princip ingen trafik mellan våra länder i dagsläget. Jag är medveten om att detta ställer till det för många, inte minst för dem som har relationer över gränserna och inte kan hälsa på släkt och vänner på samma sätt som tidigare. Och tyvärr pekar det mesta nu på ett mer utdraget förlopp. Särskilt i Europa har smittspridningen tagit fart på ett oroväckande sätt. Många sätter hopp till ett vaccin och förhoppningsvis kan ett sådant börja användas under nästa år. Men osvuret är som ofta bäst. Sverige och Thailand är överens om att tillgången till ett framtida vaccin måste fördelas globalt och rättvist. Ingen kommer att vara säker förrän alla är säkra, som statsminister Stefan Löfven uttryckte det i sitt tal i FN:s generalförsamling i september. Ett budskap som också upprepades häromdagen av EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.  

Att vi inte har någon lokal smittspridning att tala om i Thailand är onekligen imponerande och ett gott betyg åt myndigheternas tidiga och fortsatta åtgärder. Samtidigt vet vi att den thailändska ekonomin påverkas på ett dramatiskt sätt, med negativa konsekvenser för enskilda näringsidkare och familjer. Turismnäringen lider, något jag upplevde själv i Phuket häromveckan. Det är en stor utmaning för landet att balansera smittskyddsåtgärderna med en fungerande ekonomi. 

De senaste veckorna har också präglats av de pågående och omfattande protesterna i framför allt Bangkok. Demonstrationer är inget nytt i Thailand, men det är uppenbart att något har hänt i och med att fler nu också talar om reformer av monarkin på ett sätt som inte skett tidigare. Det är för tidigt att avgöra hur stor påverkan protesterna kommer att få. Ambassaden följer frågan mycket nära, tillsammans med flera andra beskickningar. Europeiska unionen har också uttalat sig och påtalat vikten av att myndigheterna respekterar mötesfriheten och agerar i enlighet med internationellt vedertagna normer och rättsstatens principer. En förhoppning från många är att en fungerande dialog kan komma till stånd mellan demonstranter och regeringsföreträdare. 

När en ny ambassadör anländer till ett land måste man vänta på ett särskilt tillstånd för att fullt ut kunna verka. Proceduren kan skilja sig åt lite länder emellan och i Thailand tar det cirka två månader, så jag börjar närma mig. Det är först efter detta tillstånd som det är möjligt att genomföra så kallade officiella möten – det vill säga möta representanter för Thailands regering och myndigheter. Däremot går det bra att träffa andra länders representanter, det lokala närings- och föreningslivet samt internationella organisationer. Så jag försöker göra detta så mycket det hinns med. Jag har hittills exempelvis haft möten med den thai-svenska handelskammaren, ett par olika FN-organ, företrädare för civilsamhället, thailändska och svenska företag med flera. Alla mycket stimulerande och lärorika. Som ambassadör i Thailand blir man så småningom också sido-ackrediterad i Myanmar och Laos och jag väntar på formella beslut kring detta. Ser även här fram emot att kunna resa till bägge länder så fort det blir möjligt. Inte minst i Myanmar har vi en utveckling som vi har anledning att följa noga, med nationella val redan nu på söndag som ett exempel. Vårt sektionskontor i Yangon arbetar mycket med denna fråga just nu. 

Några har kanske noterat att Thailand nyligen meddelade nya föreskrifter när det gäller uppehållstillstånd. Beskeden gäller dem som tidigare haft temporärt tillstånd, men som inte kunnat lämna landet på grund av pandemin och där den så kallade visumamnestin nu har löpt ut (31 oktober). Den som missade eller inte hann med att ansöka om förlängning kan fortfarande göra så. Enklast är att kontakta närmaste lokala immigrationskontor eller att ringa Immigration Call Center på 1178. Mer information finns också på: www.immigration.go.th

Det är nog lätt hänt att som nykomling fokusera alltför mycket på det som händer i Bangkok, men då missar man förstås viktiga perspektiv på andra håll i landet. Låt mig därför avsluta med att säga att jag hoppas snart kunna få möjlighet att resa runt i Thailand för att bland annat besöka våra honorärkonsulat. I samband med detta vill jag gärna också försöka träffa de svenskföreningar som finns i landet – håll utkik! 

Önskar alla en riktigt fin fortsatt novembermånad och på återhörande,

 /Jon

 

Senast uppdaterad 03 nov. 2020, 14.00