Go to content

Ambassadör Jon Åström Gröndahls månadsbrev

Kära alla,

Det har redan hunnit bli mitten av mars och värmen är tillbaka på allvar i Thailand. Även hemma i Sverige rapporteras om mildare väder och jag får erkänna en lätt hemlängtan när jag från familj och vänner hör om den svenska vårens antågande. Men det är förstås andra och betydligt mörkare nyheter och samtal som dominerar sedan ett par veckor. Den ryska aggressionen, kriget, mot Ukraina, påverkar oss alla. Särskilt de där hemma. Och ibland kanske mer än vad vi utlandssvenskar inser. Närheten till slagfältet är påtaglig i Europa. Vår gemensamma säkerhetsordning, den som vi tagit för given i många år, är under attack av Putin och hans styrkor. Det urskillningslösa våldet, bomberna och dödandet, fortsätter när jag skriver dessa rader. Tusentals människor har förlorat livet, miljontals är på flykt. Mitt ibland oss i Europa. Kriget mot Ukraina påverkar också hela den svenska utrikesförvaltningen. Vi arbetar tillsammans med andra EU-länder och likasinnade för att informera om vad som sker, för att påverka andra länder att ta ställning mot kriget. Rysslands agerande är ett tydligt brott mot internationell rätt, och ett hot mot internationell fred och säkerhet. Kriget mot Ukraina är därför ett hot mot oss alla. Och hela den demokratiska världen sluter nu också upp för freden och mot kriget. Inte minst den europeiska solidariteten är tydlig, där vi tillsammans tar oss an att stötta Ukraina på olika sätt och påverka Ryssland genom bland annat sanktioner. Jag hoppas innerligt att omvärldens tryck, inklusive från asiatiska länder, kan bidra till att förkorta kriget och få ett slut på det mänskliga lidandet.  Utvecklingen i Europa har också fått mig att tänka på vad som sker i ett annat närområde, alldeles i närheten av Thailand. Jag tänker förstås på Myanmar. Jag hoppas att vi kan få se samma solidaritet med det burmesiska folket från dess asiatiska grannar som vi ser med det ukrainska folket från dess europeiska grannar.

 

När det gäller ambassadens ordinarie arbete fortsätter vi att påverkas av pandemin och dess konsekvenser. Vi har fram till häromveckan arbetat i skift och har som de flesta större arbetsplatser haft flera egna Covid-fall. Det gör att det blir en ryckighet i jobbet och svårare att planera. Samtidigt ser vi tydligt att vaccinerna hjälper, sjukdomsförloppen blir lättare att hantera. Symptomen mildare. I det thailändska samhället i stort ser vi också lättnader i olika restriktioner. Sedan ett par veckor krävs det inte längre ett PCR-test på den femte dagen efter ankomst. Man har också aviserat ytterligare lättnader från och med i sommar. Thailand blir därefter enklare att resa till och vi räknar med att fler svenskar passar på att besöka landet. En annan viktig besöksfråga gäller de thailändare som varje år kommer till Sverige för att plocka olika bär i våra skogar och på våra myrar. Vår migrationssektion förbereder sig som bäst för årets grupp och den tillståndshantering och annat som krävs varje år. Ambassaden ser även en stor ökning av antalet viseringsansökningar vilket är ett tydligt tecken på att resandet är på väg att ta fart igen även till Sverige.

 

Jag är glad att jag nyligen kunde återbesöka Phuket. Det blev många viktiga möten, inte minst med flera svenskar som valt att bosätta sig på denna vackra ö. Alltid nyttigt att höra om olika utmaningar som möter oss när vi bor utomlands och om hur ambassadens konsulära service upplevs. En fråga gäller passhanteringen och där tvingas vi tyvärr konstatera att väntetiderna fortsätter att vara långa jämfört med tidigare. Många väntade under pandemin med att resa och därmed också att förlänga passet, så när många nu förnyar passen samtidigt blir det en köbildning som vi troligtvis kommer leva med ett tag framöver. En klen tröst är det faktum att hemma i Sverige är köerna på många håll ännu längre.

 

Inför valen till riksdag, kommun och regionfullmäktige den 11 september i år har ambassaden anmält att hålla röstmottagning i Thailand (Bangkok, Chiang Mai, Hua Hin, Pattaya och Phuket), Laos (Vientiane), Myanmar (Yangon), Kambodja (Phnom Penh) och Taiwan (Taipei). Alla väljare som befinner sig utomlands vid valen kan antingen brevrösta eller rösta på de platser där ambassaden ordnar röstmottagning. Du som bor utomlands, glöm inte anmäla dig till röstlängden! För mer information se ambassadens hemsida.

 

Ambassadens sektion för politik, handel och främjande har nyligen avslutat arbetet med att ta fram underlag till Stockholm inför årets rapport om situationen för de mänskliga rättigheterna i Thailand. I år tas fram rapporter för de flesta länderna i Asien- och Oceanien och dessa publiceras av UD samlat senare under våren. Tyvärr ser vi en generell trend i många länder runt om i världen där respekten minskar för de mänskliga rättigheterna. Det är en allvarlig utveckling som den svenska regeringen tar på största allvar och försöker motarbeta, bland annat genom att lägga i en ytterligare växel i vår demokratisatsning ”Drive for Democracy”, med flera olika aktiviteter. Tillsammans med UD i Stockholm förbereder sektionen också för genomförandet av politiska konsultationer med Thailand i mitten av maj. Det blir ett viktigt tillfälle att ytterligare fördjupa vårt bilaterala samarbete och diskutera en lång rad olika frågor, bland annat det hållbarhetsforum som vi samarrangerar med thailändska ambassaden i juni. Utvecklingssektionen arbetat också aktivt med att stödja samarbetspartners som i sin tur verkar för att stärka respekten för mänskliga rättigheter och gör det i hela Asien och Oceanien. Den nya strategin för regionalt utvecklingssamarbete: Strategi för Sveriges regionala utvecklingssamarbete med Asien och Oceanien 2022-2026 - Regeringen.sefokuserar på MR, demokrati och jämställdhet och på miljö, klimat och biologisk mångfald. Utvecklingssektionen arbetar intensivt med att se över insatsportföljen för det  svenska utvecklingssamarbetet i Asien och vad som behöver kompletteras för att svara upp mot strategins mål. Inom ramen för detta genomförs f n konsultationer med nuvarande och potentiella partnerorganisationer och andra givare och planer utarbetas för genomförandet de närmaste åren. 

 

Om lite drygt en månad blir det dags för mig att besöka Kambodja för första gången sedan ambassaden i Bangkok övertog ansvaret för de bilaterala fältrelationerna. Det blir ett tillfälle att överlämna mina kreditivbrev och träffa intressanta samtalspartners om utvecklingen i landet, samt eventuellt också kunna inviga vårt nyetablerade honorärkonsulat i Phnom Penh. Jag hoppas under året kunna besöka också Laos, där dock reserestriktionerna alltjämt lägger hinder i vägen för besök.

 

Önskar alla en fortsatt fin vår,

 

/Jon

Senast uppdaterad 16 mars 2022, 14.43