Go to content

Ambassadör Jon Åström Gröndahls månadsbrev

Kära alla,

Det har redan blivit mitten av juni och hög tid för ett nytt nyhetsbrev. Terminen går mot sitt slut och för många av oss innebär det lite extra arbete med allt som ska hinnas med före sommarsemestrarna. Ambassaden är inget undantag och vi har verkligen fullt upp, inte minst med att beta av de passköer som uppstått den senaste tiden. Trots att vi tar emot många fler ansökningar än tidigare bokas tiderna upp snabbt. Vi rekommenderar alla att förnya passet i samband med besök i Sverige, det går normalt sett oftast snabbare och är billigare, men hemma är väntetiderna just nu tyvärr ännu längre (jag och min familj har fått en tid i slutet av december!). Det är viktigt att ha koll på passets giltighetstid. Ett utgånget svenskt pass och en överskriden thailändsk visering kan leda till oangenäma följder. Behöver du förnya passet bör du därför nu vara ute i extra god tid. Har du en bokad tid men får förhinder ber vi dig att vänligen avboka så att någon annan som är i akut behov av ett nytt pass kan boka tiden. All information om pass och länk till tidsbokningen hittar du här:

Ansöka förnya pass / Nationellt ID-kort - Sweden Abroad. På den mer positiva sidan noterar vi nu att pandemin fortsätter att sakta men säkert släppa sitt grepp, även över Thailand där de allra flesta restriktioner nu är upphävda. Det är en glädje att kunna träffa vänner, familj och kollegor på ett mer normalt sätt. Jobbet underlättas betydligt – även om också trafiken är tillbaka här i Bangkok med allt vad den innebär. Vi får hoppas att den fortsatta utbyggnaden av kollektivtrafiken kan underlätta för fler att till exempel pendla mellan hem och arbete.

De senaste månaderna har bjudit på flera spännande resor och möten. I april var jag i Kambodja och lämnade över kreditivbrev till kung Norodom Sihamoni och är därmed numera ackrediterad även i Kambodja. Det blev också ett tillfälle att träffa personalen vid vårt sektionskansli i Phnom Penh och även till att öppna vårt nya honorärkonsulat i staden. Jag är imponerad över hur vår personal i Phnom Penh har hanterat övergången från ambassad till sektionskansli. I början av maj bar det sedan av till Stockholm för det årliga så kallade chefsmötet på UD, då alla utlandsmyndighetschefer träffas och diskuterar en lång rad olika frågor med bäring på utrikesförvaltningens verksamhet. I år blev det av naturliga skäl ett stort fokus på utvecklingen i närområdet och Rysslands krig i Ukraina. Säkerhetspolitiken och Sveriges ansökan till NATO kommer säkert att fortsätta stå i centrum under den närmaste tiden. Det är också frågor som rönt intresse även i Thailand. Jag har vid ett par tillfällen kommenterat utvecklingen och på ambassadens Facebook-sida finns till exempel en intervju med TV-kanalen Thai PBS för den som är intresserad. I samband med Stockholmsbesöket hölls också politiska konsultationer mellan Sverige och Thailand, ett återkommande viktigt möte där våra länder ges möjlighet att diskutera en lång rad gemensamma frågor. Vi konstaterade tillsammans att den bilaterala relationen, banden mellan våra länder, är stark och ömsesidigt viktig. Inte minst genom de många svenskar och thailändare som bidrar till ett utbyte och samarbete genom sina relationer, besök och företag. Ett annat exempel på samarbete var det stora hållbarhetsforum som genomfördes häromveckan, med ett brett deltagande från både svensk och thailändsk sida. Hållbarhetsfrågorna kommer att fortsätta vara ett fokusområde de närmaste åren.

I Myanmar fortsätter militärregimen att behålla greppet över landet sedan kuppen förra året och det finns tyvärr inte mycket som pekar på en återgång till någon form av demokratisk väg för landet. Det är en farlig och mycket sorglig utveckling som vi ser. Vårt kansli i Yangon fortsätter sin viktiga verksamhet på plats. Till hösten välkomnar vi flera nya kollegor till sektionskansliet. Sverige har ett långsiktigt engagemang för det burmesiska folket. Det internationella samfundet har en viktig roll och jag hoppas att inte minst Myanmars grannar i regionen kan öka sina ansträngningar för att hitta lösningar som kan leda till ett slut på det våld och de övergrepp som dagligen präglar landet.   

Utvecklingssektionen i Bangkok har fortsatt sitt arbete med den nya regionala strategi som beslutades om i december. Ett omfattande operationaliseringsarbete har pågått där sektionen identifierat gap i portföljen, bland annat gällande migration, yttrandefrihet och förnyelsebar energi. Slutsatserna av detta arbete kommuniceras nu i Asien och Oceanien och i Sverige för att möjliggöra ett bredare regionalt samarbete. Det är glädjande att se att resandet nu kommit igång, att kunna besöka våra olika samarbetspartners och följa upp insatser på plats är en viktig del av arbetet. Även Migrationssektionen har haft fullt upp under våren, med betydligt fler ärenden än under de senaste åren. Vi vill påminna alla som planerar att bjuda in eller resa hem till Sverige i sommar tillsammans med någon som behöver visering att lämna in ansökan i tid. Man kan ansöka så tidigt som sex månader innan planerad avresa och ansökan lämnas in på VFS Global som är ambassadens externa tjänsteleverantör. Vi välkomnar också i år många tusen thailändare till våra skogar och myrar i Sverige och önskar en god bärskörd i år! Verksamheten vid Försvarsavdelningen har under våren ökat och är nu att jämföra med tiden innan Covid. En stor mängd aktiviteter i Thailand (och regionen) samt besök från Sverige fyller deras vardag.

En högt prioriterad uppgift för hela ambassaden är att ordna med röstmottagning i samband med valet den 11 september till riksdag, region- och kommunfullmäktige i Sverige. Enligt de preliminära siffrorna för höstens val är 7,7 miljoner röstberättigade till riksdagsvalet. Som svensk medborgare bosatt i utlandet har du rösträtt i riksdagsvalet. Från Thailand kan du rösta på två sätt. Du kan antingen brevrösta eller förtidsrösta på ambassaden eller konsulat. På ambassaden och konsulaten kan man nu hämta material för brevröstning och våra öppettider för röstmottagning finns på vår hemsida.

Till sist vill jag passa på att önska alla en riktigt fin sommar!

/Jon

Senast uppdaterad 23 juni 2022, 09.23