Go to content

Det finns en stark enighet om klimatet

Ett år efter den historiska klimatöverenskommelsen på COP21 i Paris är det dags igen. Världens länder möts den här gången i Marrakech för det stora klimatmötet COP22. Huvudmålet är nu att få till ett regelverk för att världens länder ska nå målen som klubbades i Paris.

 – Det är viktigt att vi behåller den positiva energi som fanns i Paris. Det finns fort¬farande en stark enighet om klimatet. Vi har kommit långt och nu handlar det om att inte understryka olikheter, nu ska vi genomföra det vi har kommit överens om, säger Isabella Lövin, Sveriges minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat.

Tillsammans med miljöminister Karolina Skog åter hon nu till COP22. Hittills har Sverige och 96 andra länder som står för nästan 70 procent av världens utsläpp ratificerat Parisavtalet. Det är överraskande snabbt – när avtalet skrevs för ett år sedan trodde man att det skulle träda i kraft 2020.

– Tack vare den snabba ratifikationen av avtalet visar Sverige och EU ledarskap i det internationella klimatarbetet. Det visar också att världens länder insett behovet av att lösa klimatfrågan och är villiga att agera tillsammans. Vi ska nu använda denna drivkraft för att driva på ett ambitiöst genomförande av avtalet, säger Isabella Lövin.

Parisavtalet var en milstolpe i klimatarbetet. För första gången har världen ett globalt och rättsligt bindande klimatavtal med tre långsiktiga mål.

Det första är ett skärpt temperaturmål – att hålla den globala uppvärmningen långt under två grader Celsius, och att ansträngningar ska göras för att hålla ökningen under 1,5 grader. Det andra målet är att finansiella flöden ska ställas om så att de går att förna med låga växthusgasutsläpp och en klimatmässigt motståndskraftig utveckling. Det tredje målet är att öka förmågan att anpassa världen till klimatförändringar, vilket främjar den klimatmässiga motståndskraften.

Med de här tre långsiktiga målen skapar vi nödvändiga förutsättningar för Sverige och världens övriga länder att ha en hållbar utveckling och utvecklas till fossilfria välfärdssamhällen.

En viktig del av COP22 är den så kallade aktionsagendan som ska skapa dialog med samhällets alla aktörer och synliggöra deras insatser. Ett framgångsrikt klimatarbete kräver brett engagemang och att alla aktörer i samhället samarbetar. Därför stärker och utvecklar Sverige nu samarbetet med näringsliv, kommuner, regioner och civilsamhället inom ramen för kampanjen för ett Fossilfritt Sverige.

– Sverige ska helt klart vara ett globalt föregångsland i klimatomställningen. Vi ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer och genom det inspirera och driva på andra. Det skapar också drivkrafter för nya tekniska lösningar, för ekonomisk utveckling och jobb i hela Sverige, menar Isabella Lövin.

En huvudpunkt på mötet i Marrakech är att nå framsteg i utvecklingen av Parisavtalets regelbok. Det behövs ett system för uppskattning och mätning av både utsläpp och upptag av växthusgaser, detta för att öka förståelsen kring ländernas klimatåtaganden och samtidigt göra det möjligt att mäta och jämföra framstegen.

– Nyckeln till att minska de globala utsläppen är att rikare länder går före och minskar utsläppen och samtidigt utvecklar och sprider lösningar. Vi måste också ge utvecklingsländer stöd i sin klimatomställning och klimatanpassning.

– Utvecklingsländer, särskilt de minst utvecklade länderna och små ö-stater, är i behov av stöd. Det gäller såväl finansiering som teknikspridning och att stärka ländernas kapacitet och förmåga att möta klimatförändringar. Både utvecklingssamarbete, annan offentlig finansiering och privat finansiering krävs för att hantera klimatutmaningen och för att alla länder ska kunna göra ambitiösa åtaganden, säger Isabella Lövin.

För att klara klimatomställningen ska de rika länderna bidra med 100 miljarder US-dollar per år till de mest utsatta länderna.

– Vi tycker att de hundra miljarderna ska gå till de allra fattigaste länderna. Det kan låta mycket men vi kommer att behöva tusentals miljarder dollar för att ställa om hela världen, säger Isabella Lövin.

Sverige är i dag en av de mest ambitiösa givarna. Regeringen mer än dubblerade sitt multilaterala klimatstöd 2015, jämfört med 2014 års nivå. Sverige är största givare per capita i de stora internationella klimatfonderna, såsom Gröna klimatfonden och Globala miljöfaciliteten. Dessutom riktar Sida omfattande klimatstöd via bilaterala kanaler

Länk: Läs mer om COP22 här

Senast uppdaterad 04 jan. 2018, 10.42