Go to content

Global Commitment: Hans Blix

Redan under andra världskriget formades Hans Blix yrkesval: Han ville ut i världen och arbeta för fred. Detta driv förde honom till flera internationella toppositioner och ett värv som en av de ledande krafterna för säkrare kärnkraft och mot massförstörelsevapen.

Hans Blix, uppväxt i en akademikerfamilj präglad av naturvetenskap, ville annorlunda. Via juridikstudier inriktade på internationell rätt vann hann en uppsatstävling och prisades med en månads arbete i FN i New York. Året var 1950.

Så här i efterhand känns detta logiskt, nästan som om hans internationella yrkesbana redan var utstakad.

Men först fullbordade han sin akademiska karriär och blev filosofie doktor i Cambridge 1958 och doktor och docent i juridik i Stockholm 1960. Avhandlingen döpte han till "Treaty-making power ” – ett ämne han kom att ägna hela sin yrkesbana åt.

Blix var folkrättssakkunnig på Utrikesdepartemenet i Stockholm, blev senare statssekreterare och till slut även utrikesminister under sin nästan 20-åriga period i den svenska regeringens tjänst.

Men det är på den internationella arenan han verkligen har gjort intryck. Hans Blix efterträdde svensken Sigvard Eklund som generaldirektör för Internationella atomenergiorganet (IAEA) 1981, en post han sedan hade i hela 16 år. I den egenskapen besökte han bland annat Tjernobyl i maj 1986 för att, inbjuden av Sovjetunionen, diskutera behovet av säkrare kärnkraft efter den allvarliga kärnkraftsolyckan i april samma år.

Världen lärde sig av olyckan. IAEA kunde få till stånd två internationella konventioner för ökad säkerhet kring kärnkraften, vilket var ett unikt framsteg.

”Kritiskt, opartiskt och konstruktivt tänkande är fundamentalt.” Så har Hans Blix själv beskrivit sin inställning till de internationella uppdragen. Denna förmåga skulle komma till användning då Blix ledde FN:s vapeninspektioner i Irak under 2002 och 2003. Hans Blix befann sig mitt i världshändelsernas centrum – 700 inspektioner genomfördes på mängder av platser.

Hans Blix brukar beskrivas som mycket korrekt och målmedveten – men med en speciell värme och humor.

Tidigare amerikanska utrikesministern Condoleezza Rice skrev i sina memoarer att Blix var ”tough and honest”. Och Colin Powell, även han tidigare utrikesminister för USA, lär ha jämfört Hans Blix med en Volvo – stabil och pålitlig.

Snacka om gott epitet för en diplomat som brinner för internationell rätt och internationella förhandlingar.

”Diplomatins uppgift är att generera kreativa lösningar för att undvika, mildra och lösa konflikter”, menar Hans Blix.

Han har tydligt följt det driv han kände redan som tonåring under andra världskriget: ut i världen och jobba för fred.

Text: Mats Samuelsson, utrikesredaktör, Utrikesdepartementet, Stockholm

Senast uppdaterad 04 jan. 2018, 11.07