Go to content

Workshop med CARE International

Sveriges Biståndschef i Zimbabwe Magnus Carlquist deltog den 31 Januari 2012 i Kupfuma Ishungu Mikrofinance slutliga utvärdering och workshop som organiserades av CARE International i Zimbabwe på Montclair Hotel i Nyanga.

Fattigdomsbekämpning har varit och är fortfarande det främsta målet för Sveriges utvecklingssamarbete. Carlquist betonade under sitt tal att ”fattigdom berövar människor friheten av själva bestämma över och utforma sina liv”.

Sveriges bistånd i Zimbabwe syftar bl. a till att öka möjligheterna för landets invånare att själva styra över sina liv. Sverige stödjer sedan år 2002 organisationen CARE, som etablerades i Zimbabwe tio år tidigare till följd av den svåra torkan i landet. Ett långsiktigt utvecklingsprogram inrättades vid tidpunkten  för att bl.a. bygga dammar och stärka lokala mikrofinansieringsinstitut.

Carlquist poängterade att målen för Kupfuna Ishungu mikrofinansprogram är i linje med Sveriges globala policy för utvecklingsarbete.  Genom ett svenskt bistånd på 5,5 miljoner US$ har programmet expanderat och lyckats nå mer än 60,000 individer. Dessa individer har indelats i grupper som får stöd och utbildning i hur de kan utforma inkomstbringande aktiviteter.

Detta har ökat möjligheterna för diversifierade inkomstkällor samt minskat beroendet av jordbruket som primär försörjning. Dessutom har programmets införande ökat tillgången på finansiella resurser på landsbygden.

Carlquist som själv besökt ett antal samhällen som integrerats i projektet poängterade att Care Zimbabwe har bidragit en hållbar utveckling genom dess strategi att ”lära individerna att fiska istället för att dela ut fisk”. 

Bland framtida utmaningar underströk Carlquist bl.a. vikten av att förbättra urvalen, planeringen och utbildningarna i projektet. Likaså underströks vikten av att försöka engagera fler män i programmet då det tidigare setts som ett program för kvinnor.

Under dagen närvarade även Zimbabwes jämställdhetsminister vilket påvisade regeringens intresse i projektet. Likaså deltog representanter för den privata sektorn. Carlquist underströk även vikten av ett framtida nära samarbete mellan regeringen, givare, NGOs, privata sektorn och samhällena själva för att på ett så effektivt sätt som möjligt bekämpa fattigdomen i Zimbabwe. 

Senast uppdaterad 04 jan. 2018, 13.54